You can use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation. Using this service may place a cookie on your computer.

SØG
Pressemeddelelse fra 22.09.2023

Animationsfilm hjælper forældre med at styrke deres børns læseglæde

Ny animationsfilm giver forældre 10 simple greb til at styrke deres børns læseglæde. Filmen får premiere på den internationale Viborg Animation Festival fredag 29. september, og holdet bag håber, at filmen kan få stor effekt.

Ny film giver dig 10 greb til at styrke læseglæden i familien. Foto: Tumblehead Animation Studio
Ny film giver dig 10 greb til at styrke læseglæden i familien. Foto: Tumblehead Animation Studio

Læsning stimulerer din fantasi og kritiske sans. Læsning er med til at udvikle empati, og den skærper din koncentration, din evne til at fokusere, fordybe dig og tilegne dig viden. Med andre ord: Det er vigtigt at kunne læse. Og forudsætningen for at blive en god læser er at finde glæden ved at læse.

 

De nyeste undersøgelser viser imidlertid, at børns læseglæde daler, jo ældre de bliver. Den viser også, at forældrene spiller en helt central rolle og er afgørende for, om børnene får lyst til at læse og knækker læsekoden.

 

 - Forældre har brug for nogle simple greb, så læsning er noget, der er lyst til og en naturlig aktivitet. Derfor er det vigtigt med gode rammer for læsning i hjemmet, og animationsfilmen giver forældrene en masse gode idéer til at skabe læseglæde i en travl hverdag, siger Katrine Fusager Rohde, udvalgsformand for Børne- & Ungdomsudvalget i Viborg Kommune. 

 

Budskabet skal nå bredt ud

Bag animationsfilmen "Den vigtige læsestund" står 12 folkebiblioteker og kommuner, som ønsker at sætte fokus på forældrenes vigtige rolle, inspirere dem og informere om, hvor de kan hente hjælp og vejledning. Filmen er skabt i et bredt samarbejde med inddragelse af både biblioteksformidlere, læsekonsulenter og andre fagligheder fra skoleområdet i krydsfeltet mellem institution, skole og fritid.

 

Idéen til filmen "Den vigtige læsestund" er blevet til i Viborg Kommune, hvor Viborg Bibliotekerne og Børn & Unge gennem de senere år i fællesskab har sat ekstra spot på børns læseglæde og læsekultur.

 

- Det er fantastisk, at vi er så mange, der står bag den nye animationsfilm. Med den får vi budskabet bredt ud nationalt, ligesom vi får en anledning til at indgå i dialog med forældrene om, hvordan vi sammen støtter udviklingen af det enkelte barns læseglæde, siger Britta Thuun-Petersen. 

 

Styrk dit barns læselyst med 10 simple greb

Animationsfilmen giver forældre til børn i alderen 5-9 år 10 greb til, hvordan læseglæden kan komme til at blomstre i hverdagen. Højtlæsning for børn og gode snakke om litteraturen er blot nogle af de 10 greb, som filmen introducerer.

 

- Det er vigtigt, at forældre får skabt nogle gode traditioner med læsning i hjemmet - jo tidligere, jo bedre, men det er aldrig for sent, siger Britta Thuun-Petersen, biblioteks- og borgerservicechef i Viborg Kommune.

 

Samtidig har filmen det vigtige budskab, at forældre altid kan få hjælp til at finde lige præcis den litteratur, som deres barn har brug for ved at spørge i dagtilbuddet, på skolen eller på det lokale bibliotek.

 

Faktaboks: 10 tips til at styrke dit barns læseglæde


1. Læs højt for dit barn - også når barnet godt kan læse selv. Eller sæt strøm til bøgerne og lyt til lydbøger sammen med barnet. Læsning er ikke kun med øjnene. 

 

2. Børn gør som voksne. Så vær et forbillede for dit barn: Læs og tal om litteratur, som du selv læser/lyttelæser. 

 

3. Gør bøger tilgængelige mange steder i hjemmet. Gerne mange bøger og forskellige slags. 

 

4. Find bøger, der passer til barnets interesser og alder/niveau. 

 

5. Tal om de bøger, som I læser/lytter. Spørg for eksempel: • Var der noget, du særlig godt kunne lide? • Var der noget, du ikke brød dig så meget om? • Var der noget, der undrede dig? • Kom du til at tænke på andre bøger, du har læst, film, du har set, eller noget, du selv har oplevet?

 

6. Leg med litteraturen: Besøg et vikingecenter, hvis I læser om vikinger. Bag pandekager som Rasmus Klumps mor. Byg en monsterfælde som Vitello. 

 

7. Skab en tradition og tilrettelæg hyggelige læsestunder. Sæt tid af til at læse og prioritér denne tid. 

 

8. Hav en fast biblioteksdag med jævne mellemrum.

 

9. Brug lydbøger til at skabe fælles oplevelser, f.eks. når I kører tur i bilen. 

 

10. Find inspiration i børnehaven, på skolen, i SFO'en og på dit lokale bibliotek.

 

Baggrund

Se filmen: Den vigtige Læsestund

 

Filmen er skabt af den prisbelønnede virksomhed Tumblehead Animation Studio. Læs mere: Tumblehead Animation Studio. De vedhæftede billeder, som er stills fra animationsfilmen, må bruges i forbindelse med omtaler af filmen. Copyright tilhører Tumblehead Animation Studio. 

 

Bag filmen står 12 biblioteker/kommuner: Herning, Hjørring, Holbæk, Holstebro, Ikast-Brande, København, Næstved, Odense, Syddjurs, Vesthimmerland, Aarhus og Viborg. Viborg Bibliotekerne og Børn & Unge i Viborg Kommune har taget initiativ til projektet, som er støttet af Viborg Kommunes animationspulje.

 

Filmen "Den vigtige læsestund" har premiere som afslutning på konferencen Animated Learning fredag 29. september, der er en del af Viborg Animation Festival. Info: Animated Learning Conference 2023 - Animated Learning 

 

Læsevaneundersøgelsen 2021

Yderligere oplysninger

 

Katrine Fusager Rhode, udvalgsformand for Børne- & Ungdomsudvalget, Viborg Kommune

Tlf.: 24 75 66 64

 

Britta Thuun-Petersen, biblioteks- og borgerservicechef, Viborg Kommune
Tlf.: 87 87 34 00

 

Katrine Møller Mathiesen, projektleder for "Den vigtige læsestund" og børnekulturformidler, Viborg Bibliotekerne

Tlf.: 21 51 35 19