You can use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation. Using this service may place a cookie on your computer.

SØG
Pressemeddelelse fra 31.08.2021

Børn og unge er Grønne Sammen og baner vejen for bæredygtighed og grøn omstilling

Mere end 14.000 børn og unge får i uge 36 og 37 ny viden og oplevelser om bæredygtighed og grøn omstilling i emneugen Grønne Sammen, som Viborg Kommune står bag sammen med mere end 30 samarbejdspartnere.

Grønne Sammen er ikke alene for børn og unge, men skal samle og mobilisere hele Viborg Kommune om en fælles grøn dagsorden. Foto: Flemming Jeppesen.
Grønne Sammen er ikke alene for børn og unge, men skal samle og mobilisere hele Viborg Kommune om en fælles grøn dagsorden. Foto: Flemming Jeppesen.

I uge 36-37 sætter Viborg Kommune ekstra fokus på bæredygtighed og grøn omstilling, når emneugen Grønne Sammen folder sig ud i alle kommunens folkeskoler, børnehaver, vuggestuer og dagplejere. Den ene halvdel af kommunens dagtilbud og skoler holder emneugen i uge 36 og den anden halvdel i ugen efter.

Målet med emneugen er at styrke børn og unges viden om en bæredygtig fremtid med ansvarligt forbrug og glæde ved naturen. Det gør kommunen blandt andet ved at inddrage det lokale erhvervsliv, kulturinstitutioner, foreninger og uddannelsesinstitutioner som samarbejdspartnere.

- Vi skal turde tale med børnene om klimaforandringer og vise handlemuligheder, så de oplever ikke at være alene, men at være en del af et fællesskab, siger borgmester Ulrik Wilbek om ideen med at satse på Grønne Sammen.

Bredt samarbejde om grøn læring

Kommunens børn og unge kan se frem til aktiviteter inden for tre spor i løbet af Grønne Sammen-ugerne:

 • 33 samarbejdspartnere åbner døren med 63 spændende læringsforløb. Her kan børnene lære om grøn omstilling, bæredygtighed, biodiversitet og mange andre ting og dermed blive inspireret til, hvordan man kan leve mere bæredygtigt.
  Se hvem der bidrager med deres grønne viden på gronnesammen.dk
   
 • Dagplejen, vuggestuer, børnehaver og indskolingen får besøg af Den Grønne Karavane, der blandt andet byder på lærerig underholdning fra Ramasjang-figurerne Katrine Bille og Sebastian Klein - et program, der blandt andet er gjort mulig af en donation fra Apple.
   
 • Skoler, børnehuse og dagplejen laver lokale aktiviteter, hvor der er frie rammer inden for ugens tema til at lave aktiviteter for børnene.

Børnenes stemmer er fremtidens

Arbejdet med at skabe en bæredygtig udvikling får endnu et boost, når alle elever fra kommunens 8. klasser samles den 7. og 14. september i Tinghallen i Viborg under overskriften "Voices of Tomorrow - Memes for the Future".

I et særligt tilrettelagt læringsforløb, som Animationsskolen i Viborg står i spidsen for, lærer eleverne at bruge tegnekunst og humor i klimadebatten for at sprede et grønt budskab. Eleverne kan blandt andet se frem et oplæg af klimadebattør og tegner Anders Morgenthaler.

Flere skal være Grønne Sammen

Grønne Sammen er ikke alene for børn og unge, men skal samle og mobilisere hele Viborg Kommune om en fælles grøn dagsorden.

- Ambitionen er, at Grønne Sammen bliver et grønt folkemøde, hvor bæredygtighed, biodiversitet og grøn omstilling er et fælles ansvar. I år tager vi første skridt, og til næste år skal vi være endnu flere grønne sammen, siger Ulrik Wilbek.

Blandt de øvrige tiltag for at brede Grønne Sammen ud er i år:

 • Viborg FF, Jyske Bank, Svanerent og Viborg Kommune samarbejder om at indsamle brugt sportsudstyr fra sportsklubberne i og omkring Viborg, og superligaspillere fra Viborg F.F. hjælper til. I forbindelse med Superliga-kampen mellem VFF og AAB i weekenden den 12. september, holdes Den Grønne Bazar, hvor alle børn med deres forældre kan komme og få eller bytte genbrugt sportsudstyr. Denne indsats bidrager til både social og klimaorienteret bæredygtighed og fokus på vigtigheden af genbrug.
   
 •  Jyske Bank laver syv små film med forskellige virksomheder, som fortæller om deres bæredygtige arbejde, herunder Viborg Kommune. Der oprettes en pulje med penge, som skal bruges til et grønt initiativ.
   
 • FN17 Business og Business Viborg holder den 13. september 2021 en erhvervskonference med fokus på bæredygtighed og verdensmålene.
   
 • Handelsforeningen Vi er Viborg arrangerer rengøring af gågaden i Viborg. Personale fra alle medlemsbutikker møder ind inden åbning for at rengøre udearealer og facader. Park og Vej i Viborg Kommune med Hans Peter Sønnichsen i spidsen hjælper hele dagen.

Video

Se Ulrik Wilbek fortælle om Grønne Sammen på gronnesammen.viborg.dk

Fakta om Grønne Sammen

Grønne Sammen så dagens lys sidste år, hvor konceptet blev testet af på udvalgte skoler og dagtilbud. I år er første gang, at emneugen udbredes til alle skoler og dagtilbud.

Grønne Sammen spiller ind i Viborg Kommunes Sammenhængsmodel, hvor et af målene netop er at skabe en miljømæssig, økonomisk og bæredygtig udvikling.

Viborg Byråd har i 2021 sat to millioner kroner af til Grønne Sammen.

Læs mere om Grønne Sammen på gronnesammen.viborg.dk

Yderligere oplysninger

Ulrik Wilbek, borgmester, tlf. 40 78 88 00, e-mail: teamborgmester@viborg.dk
Søren Aakjær, direktør i Børn & Unge, tlf. 87 87 10 00, e-mail: sjaa@viborg.dk