You can use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation. Using this service may place a cookie on your computer.

SØG
Nyhed fra 07.06.2021

Historisk fund i Viborg: Amatørarkæolog har fundet 6.673 mønter fra 1300-tallet

Amatørarkæolog Sidse Stephensen fandt 13 mønter på en mark uden for Sdr. Rind og kontaktede Viborg Museum. I alt er der nu fundet 6.673 penninge fra 1300-tallet på det samme afgrænsede område.

Amatørarkæolog har fundet 6.673 mønter fra 1300-tallet / Foto: Sidse Stephensen
Foto: Sidse Stephensen

Den 3. januar 2021 blev Viborg Museum kontaktet af amatørarkæologen Sidse Stephensen. På en mark uden for Sdr. Rind, som ligger sydøst for Viborg, havde hun fundet 13 danske penninge fra 1300-tallet med sin detektor. Ikke nok med det – hendes detektor indikerede, at der ville gemme sig mange flere.

Viborg Museums danefæansvarlige, museumsinspektør Mikkel Kieldsen, besigtigede stedet den følgende dag. Sammen med betroede kolleger fra Midtjysk Detektorforening besluttede parterne at fortsætte afsøgningen, som har fundet sted i løbet af de forgangne måneder.

Den møjsommelige proces førte til det, der med al rimelighed kan betegnes som en historisk jackpot: Det, der startede med 13 mønter, voksede sig nemlig til en vaskeægte møntskat på hele 6.673 mønter.

 

Historiens største skat fundet med detektor i Danmark

Mønterne er alle danske penninge fra perioden ca. 1310-1330, og det er den største møntskat fundet med en detektor i Danmark.

Nedlæggelsesstedet blev spottet efter en systematisk undersøgelse af pløjelaget i det omkring 200 kvadratmeter store søgefelt på marken. Kun de nederste centimeter af et lerkar var bevaret, men på karrets bund fandt man 596 mønter.

De resterende mønter er fundet af en lille flok frivillige amatørarkæologer, som tilsammen har brugt mere end tusind timer på indsatsen.

Historien om dengang Danmark var uden konge

”Mønterne repræsenterer en stor historisk værdi, da de er med til at fortælle historien om en helt særlig periode i historien. I otte år frem til 1340 var Danmark nemlig formelt og reelt uden konge. De forgangne år var exceptionelt turbulente, og efter både dyre krige og en pantsætning af store dele af kongeriget gled magten over til hjemlige stormænd og udenlandske fyrster,” fortæller Mikkel Kieldsen. Han forklarer videre:
”Det hele kulminerede med kongemagtens totale fallit, som samtidig førte til, at landet i disse skelsættende otte år heller ikke havde nogen form for central styring. Den store usikkerhed, som den manglende kongemagt medførte, fik folk til at gemme deres værdier – blandt andet ved at grave dem ned.”

Mønterne havde en svimlende værdi for langt de fleste af datidens borgere i Danmark, og for knap 7.000 penninge vurderer Viborg Museum, at man kunne købe ca. 16 køer eller tre arbejdsheste.

 

Forhåbning om at fremvise skatten på det nye Viborg Museum

Fundet af Stenmoseskatten, som den officielt vil blive kaldt, sker på et heldigt tidspunkt for Viborg Museum. Om få år vil et helt nyt bymuseum nemlig åbne i Viborgs Domkirkekvarter, hvor netop kongemagten i middelalderen bliver et vigtigt tema.

Viborg indtog i denne periode af historien en central placering i de gentagne magtkampe om tronen, hvilket især skyldtes, at det var ved Nørrejyllands landsting i Viborg, at kongen blev valgt af stormændene.

Et særligt udstillingsrum på museet vil blive dedikeret magtkampene om tronen, og det er her, at Viborg Museum håber at Stenmoseskatten, der som danefæ tilhører Nationalmuseet, kan fremvises.

 

Det nye museum etableres i Vestre Landsrets tidligere domicil

Det nye Viborg Museum bliver etableret i det tidligere domicil for Vestre Landsret som et led i Viborg Kommunes ambitiøse udviklingsprojekt omkring Domkirkekvarteret. På museet vil gæster kunne opleve udstillinger om kongens og kirkens magt og ikke mindst retsvæsenets årtusinde lange historie.

Desuden vil man komme tæt på centrale begivenheder som mordet på Erik Klipping, Jyske Lovs udmøntning fra landstinget, reformationen og Snapstinget – den årlige landstingssamling, der fandt sted fra middelalderen og frem til ca. 1800, og som har lagt navn til den årlige folkefest og kulturfestival i vor tids Viborg.

 

Yderligere information

Museumsinspektør Mikkel Kieldsen, Viborg Museum
Tlf. 29 60 67 93 / Mail: mik@viborg.dk