You can use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation. Using this service may place a cookie on your computer.

SØG
Pressemeddelelse fra 12.11.2020

Iværksætterne i Viborg Kommune gør det godt og flere overlever end andre steder

'Erhvervsudvikling i Viborg - strategi, styrker og statistik' - det er overskriften på en ny rapport som Erhvervshus Midtjylland netop har udgivet, der fremlægger Viborg Kommunes styrker og svagheder såvel som muligheder og udfordringer. 

Iværksættervirksomheden Holms Vitotek i Viborg
Iværksættervirksomheden Holms Vitotek i Viborg

Et spirende iværksættermiljø står højt på ønskelisten hos mange af landets kommuner. Danmarks Erhvervsfremme Bestyrelse har tilmed udpeget iværksætteri - og herunder, at flere iværksættere skal lykkes - som én ud af seks tværgående drivkræfter for vækst og udvikling i hele landet. Og her viser rapporten, at Viborg på flere parametre klarer sig godt!

Iværksætterlysten er nemlig til stede i Viborg Kommune, der med en etableringsrate på 4,7 procent placerer sig i midterfeltet af regionens kommuner. Men de har ikke blot mod på at starte virksomhed.

Iværksætterne i Viborg lykkes også i højere grad end i resten af landet og det viser sig, at de er særdeles sejlivede. Viborg Kommune placerer sig nemlig med 79,5 procent lige over niveauet for hele landet, når det kommer til iværksætternes treårige overlevelsesrate.

Særligt iøjnefaldende er det dog, at den femårige overlevelsesrate i Viborg konsekvent placerer sig over det regionale og nationale niveau igennem perioden 2009 til 2018. Den slutter tilmed perioden på et signifikant højere niveau end især hele landet. Viborgs femårige overlevelsesrate i 2018 var på hele 71,1 procent mod 66,7 procent i Region Midtjylland og 63,2 procent i Danmark.

- Det glæder mig meget, at vores lokale iværksættere klarer sig så godt, og så stor en andel af dem stadig har virksomhed efter 5 år. Det er med til at skabe fremgang og fornyelse i vores erhvervsliv. VIBORGegnens Erhvervsråd har gennem en årrække haft et vedvarende fokus på at hjælpe vores lokale iværksættere med forløb, gode råd, mentorer, coaches, investorer og meget mere. Den indsats har bidraget kraftigt til de positive tal for Viborg, udtaler borgmester i Viborg Kommune, Ulrik Wilbek.

Høj iværksætteraktivitet bidrager ofte til økonomisk vækst og øget beskæftigelse, og sidstnævnte viser sig også at være tilfældet i Viborg. De seneste fem iværksætterårganges andel af den samlede private beskæftigelse i 2018 udgjorde nemlig hele 6,0 procent. I Region Midtjylland var tallet 5,6 procent af den samlede private beskæftigelse.

En af de iværksættervirksomheder, der har bidraget til jobskabelsen i Viborg Kommune, er Rikke Holm, der for et halvt år siden startede endnu en virksomhed: Holms Vinotek i hjertet af Viborg, som kombinerer vinbar med vinbutik og primært sælger vine fra Chateau Holm samt specialiteter og spiritus.

En medarbejder, der er uddannet tjener med speciale i vin, og en deltidsmedarbejder er netop ansat. Og planerne om at udvide omfatter endnu et par medarbejdere:

- Jeg er i gang med at udleve en drøm, men jeg havde ikke i min vildeste fantasi forestillet mig, hvor meget det kræver at være iværksætter. Iværksætteri er en ensom affære, og vejen til målet er ikke altid den, du tror. Det mest værdiskabende for min virksomhed er at have en sparringspartner som virksomhedskonsulent Laila fra Erhvervshus Midtjylland, fastslår Rikke Holm.

Det kan være afgørende for virksomheders vækst og udvikling, at de henter viden og får ideer, sparring og input udefra. Derfor opfordrer Viborg Kommune også til, at virksomheder og iværksættere bruger mulighederne i erhvervsfremmesystemet og kontakter VIBORGegnens Erhvervsråd eller Erhvervshus Midtjylland, hvis man står med akutte udfordringer eller har brug for hjælp til at udvikle sin virksomhed.

Fakta om rapport

Rapporten sætter fokus på Viborgs erhvervsudvikling, beskæftigelse, uddannelsesniveau og synliggør kommunens erhvervsstrategi, erhvervspolitiske indsatsområder og konkrete initiativer.

Flere tal fra Viborg Kommune:

  • I 2018 havde Viborg 240 nye iværksættere.
  • I perioden 2015-2018 har Viborg fået 2,4% flere job på arbejdssteder med 1-9 ansatte, 1,7% færre job på arbejdssteder med 10-49 ansatte og 11,2% flere job på arbejdssteder med mere end 50 ansatte.
  • Virksomhedernes samlede omsætning er vokset med 32,9% i perioden 2013-2017 og var i 2017 på 54,3 milliarder.
  • I perioden 2013-2018 har der været en samlet vækst i beskæftigelsen på 4,5%.

Se rapporterne om Viborg og de øvrige midtjyske kommuner

Yderligere oplysninger

 

Erhvervs- og udviklingschef Anders Holm, Viborg Kommune tlf. 87 87 86 00 / andh@viborg.dk Udviklingschef Anna Maria Sønderholm, Erhvervshus Midtjylland, tlf. 20 99 17 09 / ams@erhvervshusmidtjylland.dk