You can use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation. Using this service may place a cookie on your computer.

SØG

Gåruter

Her finder du inspiration til korte og lidt længere naturskønne gåruter i kommunen.

Om ruten

Fra Fiskbæk bevæger du dig ad den markerede vandresti op langs Hjarbæk Fjord til Hjarbæk. Herfra går stien videre imod Vorde og Vorde Bavnehøj Plantage. Midtvejs på ruten rammer du Himmerlandsstien (cykelsti), som følges retur til Løgstrup og herfra tilbage til Fiskbæk. Ruten er 13,5 km.  

OBS på at ruten er en kombination af vandresti og cykelrute.

Parkering

Parkeringsmuligheder findes ved Fiskbæk Kirke eller Fiskbæk Mejeri, Skivevej 228, 8831 Løgstrup.

Kort

Du finder kort over Hjarbæk Fjord her.

Du kan også bruge udinaturen.dk som online kort. Husk at vælge "Gå en tur" og "Jeg er på cykel".

 

Om ruten

Følg rød rute med start i Sundstrup. Fra Sundstrup kan du vælge at gå via stranden til Ulbjerg Klint eller via Strandvejen op over Trekroner forbi Spejderklinten og Tolstrup og videre ud til Ulbjerg Klint. Fra Ulbjerg Klint går ruten mod Ulbjerg og Ulbjerg formidlingscenter og herefter retur til Sundstrup. Ruten er 12 km.

Parkering

Du finder parkering på Virksunddæmningen, Hobrovej 8832 Skals.

Kort

Du finder kort over Ulbjerg Klint her.

Om ruten

Trækstien ved Gudenåen er en cirka 80 km lang sti langs Gudenåen, fra Silkeborg til Randers. Trækstien kan deles op i flere bider, f.eks. kan du starte din rute ved Ans Bro. Herfra går turen til Energimuseet på en skovvej i Gudenåcentralens Plantage langs Tange Sø. Fra Energimuseet forsætter du imod Bjerringbro og derfra videre mod Kjællinghøl. Ruten er i alt 12 km.

Du kan også hoppe på trækstien ved Kongensbro Kro og følge stien hele vejen til Kjællinghøl – derved får du en tur på 22 km. Vær OBS på, at du på denne rute ikke kommer retur til dit startpunkt.

Parkering

  • Med start ved Kongensbro kan du parkere ved Kongensbro Kro, Gl Kongevej 70, 8643 Silkeborg
  • Med start ved Ans kan du parkere ved Ans Bro, Frisholtvej, 8643 Ans
  • Med start ved Energimuseet kan du parkere ved Energimuseet, Bjerringbrovej 44, 8850 Bjerringbro
  • Med start ved Bjerringbro kan du parkere ved Sol- og Vandtrappen på Brovej, 8850 Bjerringbro
  • Med start ved Kjællinghøl kan du parkere lige overfor Busbjergvej 84, 8850 Bjerringbro

Kort

Du finder kort over Trækstien fra Ans til Kjællinghøl her.

På Vandmølleruten kommer du forbi tre tidligere vandmøller: Søndermølle, Bruunshaab Gl. Papfabrik og Rindsholm Mølle. Møllerne har alle været store og betydningsfulde møllerier drevet af vandkraft.

Læs mere og find kort

Film: Inspiration til længere gåruter

Tag med Lisbeth og Dennis på tur til Ulbjerg Klint, Hjarbæk Fjord og Trækstien fra Ans til Kjællinghøl.

Om ruten

Birkesø ligger i et varieret landskab med plantager, lynghede og ådal. En afmærket sti leder dig rundt i området, hvor du kan opleve sø, moser, åben hede og en flot udsigt over Jordbro Ådal. På ruten finder du toilet bord/bænkeplads, og her er der mulighed for at bade i søen. Ruten er 2,6 km.

Parkering

P-pladsen finder du, hvor Gammelstrupvej bliver til Birkesøvej i 7850 Stoholm.

Kort

Du finder kort over Birkesø her.

Om ruten

Rødding Sø blev genskabt i 2004 efter at have været udtørret i 100 år. Søen og dens omgivelser er nu et naturområde.

I søens østlige ende finder du en sø-park med en lille badestrand, legeplads, toilet, borde/bænke og et bålsted.

Ruten er cirka 2,6 km. De første 0,6 km. er med stabilt underlag og bred sti og velegnet for dig, der ikke er så godt gående.

Parkering

P-pladsen er ved den etablerede sø-park på Kirkegade i 8830 Tjele.

Kort

Du finder kort over Rødding Sø her.

I Viborg Plantage findes 4 gode afmærkede gåruter.

Hærvejsstenen

I det østligste hjørne af plantagen finder man, ud over en række bevarede hærvejsspor, også Hærvejsstenen - et markant minde om de mange, som gennem tiden har færdedes på Hærvejen. Dette er en hundeskov. Det er en kort rute på 2,0 km.

Parkering

P-pladsen finder du på Egeskovvej, modsat Viborg Rideskole.

Naturstien

En rekonstruktion af en natursti, der blev anlagt i starten af 1970’erne. Der er madpakkehus undervejs på ruten. Det er en kort rute på 2,0 km.

Parkering

P-pladsen finder du på Egeskovvej, midtvejs mellem Viborg og Hald Ege.

Lervejen

”Lervejen” er en fin rute igennem blandet skov. Turen er barnevognsvenlig, og der er et madpakkehus undervejs på ruten. Ruten er 3,3 km.

Parkering

P-pladsen findes i starten af Krathusvej, når du drejer af fra Egeskovvej lige før byskiltet til Hald Ege.

Viborg Krat

På denne rute kommer du bl.a. forbi et gravkammer fra stenalderen, i dag omtalt som ”Jættestuen”, samt et af plantagens ældste træer – en ædelgran plantet i 1872. Ruten er 3,4 km.

Parkering

P-pladsen er midtvejs på Krathusvej (imellem Hald Ege og Krathus).

Kort

Du finder kort over Viborg Plantage her.

Om ruten

7,6 km, følg den røde rute igennem meget varieret terræn med skove, søer og åer og åbne vidder med udsigt. OBS ikke barnevognsvenlig.

Parkering

Vinkelvej 31, 8800 Viborg (på modsatte side af højskolen).

Du kan også parkere ved Spangsbjerg mellem Overlund og Tapdrup. Adgang fra Tapdrupvej. Der er også parkering ved Skovsgaard Skov med adgang fra Pramhusvej.

Kort

Du finder kort over Viborg Naturpark her.

Om ruten

Ruten i Bak Royals Plantage er 2,5 km, igennem meget varieret terræn – nogle steder en rigtig eventyrskov med grantræer og mos, hvor man ikke kan gætte, hvad der venter om næste hjørne, så gå på opdagelse i skoven. Husk gummistøvler, da der kan være steder på ruten med vand på stien.

Kombiner evt. med tur til Ulbjerg Klint hvor der er fine udsigtspunkter. Ved Ulbjerg Klint kan man også gå på jagt efter ”Sebedejesten” – hvis du lægger dem i vinduet, beskytter de efter sigende imod tordenvejr.

Parkering Bak Royals Plantage

Adgang fra fra Ll. Torupvej, hvor der er parkering. Kig efter skilt med Vesthimmerlands Skydecenter. Ved parkeringspladsen er der oversigtskort over Bak Royals Plantage og gåruten.

Parkering Ulbjerg Klint

Via Tolstrupvej finder I en parkeringsplads ved Ulbjerg Klint. Herfra kan I gå til selve klintarealet langs stranden (ca. 1 km). Turen er stedvis med stærke stigninger. Udsigten er det hele værd.

Kort

Du finder kort over Ulbjerg Klint her.

Om ruten

Ruten er 7 km. En tur gennem blandet skov, søer, enge og moser - og forbi Jens Langknivs røverhule. Læg mærke til de forskellige skovtyper undervejs og se, om I kan se nogle dyr på jeres rute. I kan også læse om Jens Langkniv inden turen og snakke om, hvem han var ved røverhulen.

Dele af ruten er ikke egnet til klapvogne, men der er flere veje i området, hvor klapvogne kan køre.

Parkering

Turen stater fra Ulvedals Rasteplads, Ulvedalsvej 46A, 7470 Karup. Gå herfra over Aarestrupvej og fortsæt ca. 150 m til plantagen, hvor den afmærkede rute findes (gul rute).

Kort

Du finder kort over Ulvedal Plantage her.

Om ruten

Ruten er ca. 7,5 km og kan deles i to ca. lige lange ruter. Området er meget varieret fra det stærkt kuperet terræn i Hjermind til skov og store flader af smeltevandssand langs Gudenåen på Kjællinghøl.

Parkering

På Ulstrupvej er der parkeringsplads/rasteplads mellem Bjerringbro og Langå. Kryds Ulstrupvej for at komme til Hjermind Skov. Følg ruten på højre hånd efter huset i kampesten.

Der er parkering ved Kjællinghøl fra Ulstrupvej – følg skilt hertil.

Kort

Du finder kort over Hjermind og Kjællinghøl her.

Om ruten

Mulighed for flere forskellige ruter i varierende længder fra 2,5 - 3,5 km. Man kan opleve det flade hedelandskab eller det mere kuperede terræn.

Her findes også en meget handicapvenlig rute, hvor der er adgang til bordbænkesæt samt elevator i udkigstårnet for gangbesværede.

Parkering

Parker ved Kongenshus Kro, Vestre Skivevej 142, 8800 Viborg eller fortsæt ad grusvejen ind til udkigstårnet og påbegynd en af ruterne herfra.

Kort

Du finder kort over Kongenshus Mindepark her.

Om ruten

Ruten er 3 km. lang og giver en god indsigt i det kuperede og varierede terræn. Ø Bakker, midt i Nørreådalen, er en af Midtjyllands naturperler.

Ø var en ø i stenalderhavet. Det særprægede landskab er en erosionsrest mellem to af istidens tunneldale.

Parkering

Ved Rydalsvej, 8830 Tjele, som skærer midt gennem bakkerne, er anlagt en parkeringsplads. Herfra er der adgang til fods til de fredede lyngbakker.

Ø Bakker kan med fordel kombineres med Mejerigrøften i Hammershøj, hvis I ønsker en længere gåtur.

Kort

Du finder kort over Ø Bakker her.

Mejerigrøften

Om ruten

Ruten er ca. 4 km. og er en fantastisk vandretur ud i engene syd for Hammershøj, hvor der er er masser af fugle- og planteliv. Ruten egner sig ikke til barne- eller klapvogne.

Parkering

Start ved Hammershøj Stadion, Stadionvej 15, Hammershøj, 8830 Tjele, hvor en stander med kort viser ruten.

Kort

Du finder kort over Mejerigrøften her.

Om ruten

Ruten er ca. 1,8 km. En rigtig fin tur der går over åbent land og langs søbredden.

Der er en meget handicapvenlig rute på ca. 400 m og adgang til bordbænkesæt for gangbesværede.

Parkering

Viborg Flyveplads, Vedsøvej 10, 8800 Viborg.

Kort

Du finder kort over Vedsø her.

Om ruten

Ruten går igennem skov, bebygget område og langs Nørresø. Terrænet er kuperet, og der er et rigt fugleliv i området. På turen kommer man forbi en legeplads, der er lys på stien og mulighed for at sidde ned på diverse bænke undervejs.

Den blå rute er 4 km. Ønskes en kortere tur, anbefaler vi den røde rute, som er ca. 2.4 km. Turen begynder samme sted, men man undgår det kuperede terræn ned mod søen.

Parkering

Houlkærhallen, Odshøjvej 68, 8800 Viborg.

Kort

Du finder kort over Viborg Bytur her.

Om ruten

Her findes to forskellige ruter én på ca. 1 km. og ca. 4,5 km. Den smukke Borup Hede ligger ned til den slyngede Simested Å og udgør en central del af den 450 ha store fredning af Simested Ådal. Der er afmærket en gåtur, der bl.a. fører til det 27 m høje udsigtspunkt Brakbjerg, hvorfra der er en storslået udsigt over det meste af ådalen.

Parkering

Boruphedevej, 9632 Møldrup

Kort

Du finder kort over Borup Hede og Simested Å her.

Arnbjergruten bringer dig gennem området mellem Søndersø og den nye bydel Arnbjerg. Du kan opleve Arnbjergs nærhed til Viborg by, naturen og den spændende kulturhistorie, der er forbundet med stedet.

Læs mere om ruten og find kort

Hærup Sø er en spændende rute på 3,5 km tæt på sø og skov.  

Læs mere området og mulighederne