You can use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation. Using this service may place a cookie on your computer.

SØG

Tandpleje til børn og unge

Tandplejen i Viborg kommune hjælper med individuel vejledning og behandling for børn og unge, indtil de fylder 18 år.

Hvornår skal mit barn til tandundersøgelse?

Dit barn bliver automatisk indkaldt til undersøgelse, når barnet er fyldt 3 år.

Indkaldelsen sker via din e-boks.

Al behandling er gratis.

Book selv tandlægetid til dit barn

Har dit barn behov for at besøge tandlægen udover de obligatoriske besøg hos tandlæge, som I bliver indkaldt til, kan du altid ringe på tlf. 87 87 26 75 og bestille en tid.

Du booker og aflyser tider på Tandplejens borgerbooking. Her kan du også læse dit barns tandjournal og se beskeder.

Du kan logge på Viborg Tandplejes borgerbooking, hvis du har forældremyndighed.

Selvbetjening

Valg af tandlæge

Du og dit barn kan benytte Viborg Kommunes tandklinik på Toldboden 1, 2. sal eller en af vores 12 samarbejdstandklinikker. Klinikkerne er fordelt over hele kommunen, så du er sikret let adgang til tandpleje til dit barn.

Du kan selv vælge, hvor dit barn skal gå til tandlæge. Foretager du ikke et valg, vil du få indkaldelse til den nærmeste klinik.

I enkelte tilfælde vil det være muligt at vælge at blive behandlet i en anden kommune, hvis du har særlige behov.

Hvis du ønsker at skifte dit barns behandlingssted, skal tandbehandlinger, som er i gang, først gøres færdig. Dette gælder også for tandregulering.

Hvis du fortryder et skift og vil skifte tilbage, skal du kontakte Tandplejens kontor. Normalt kan der kun skiftes en gang om året.

 

Fritvalgsordningen

Fritvalgsordningen betyder, at du og dit barn kan vælge at modtage børne- og ungdomstandpleje i privat tandlægepraksis efter eget valg. Fritvalgsordningen gælder, hvis dit barn er under 16 år og gælder det samlede tandplejetilbud og tandregulering. 

I Viborg Kommune er det kun muligt at skifte behandler hver 12 måned.

 

Tilskud ved brug af fritvalgsordningen

Viborg Kommune yder tilskud på 65 procent af udgifterne til forebyggende og behandlende tandpleje efter taksterne i BUT-overenskomsten.

Tilskuddet på 65 procent er betinget af, at du har meddelt den kommunale tandpleje om valget af privat praktiserende tandlæge, før dit barn modtager ydelserne hos den valgte private tandlæge.

Hvis der ikke er fastsat takster for behandlingsydelserne, kan du ikke få tilskud, før den kommunale børnetandpleje har godkendt det fremsendte behandlingstilbud.

Du har mulighed for at vælge en dyrere behandling end den, der kan godkendes af kommunen. Du vil så få refunderet et beløb svarende til 65 procent af udgifterne til den godkendte behandling.

Ved behov for akut tandlægehjælp, når dit barns tandklinik er lukket, kan du:

 • Kontakte Tandlægevagten på telefon 40515162.
 • Kontakte enhver tandlæge, der har åbent eller kan tilkaldes. Regningen sendes til Viborg kommunale tandpleje.
 • Ved omfattende tandskader kan du kontakte egen læge eller Lægevagten, Regionshospitalet Viborg på telefon 70113131.

 

Hvis dit barn falder og slår tænderne, bør du kontakte tandklinikken. Vi vil da sammen se på, hvor alvorlig skaden er, samt hvad vi skal gøre fremover.


Hvad skal du gøre, når tandskaden er sket?

 1. Søg hurtigt behandling hos en tandlæge.
  En udslået tand skal sættes på plads, inden der er gået en time. Også mindre tandskader bør tilses af en tandlæge, der kan vurdere skadens omfang og evt. behandling.

  Er det en mælketand, der er slået ud skal den ikke sættes på plads, da det kan skade den blivende tand.

  Er det en blivende tand, der er slået ud, skal du forsøge at finde tandstykker, og opbevare dem fugtigt. Tandroden må ikke tørre ud. Er det muligt at anbringe den løst i det hul, hvor den sad, er det det bedste, men et glas mælk er næsten ligeså godt. Du kan også anbringe den i kinden eller i en fugtig serviet.

 2. Anmeld skaden til jeres forsikringsselskab
  Større tandskader kan ofte ikke færdigbehandles, før man er fuldt udvokset. Skaden skal alligevel anmeldes nu, så forsikringen kan give tilsagn til den senere behandling.

 3. Gå til tandskadekontroller hos tandlægen
  Selv om en tandskade ikke er ret stor, kan der alligevel være sket skade på tanden. Dette viser sig først ofte efter nogle måneder.

 4. Viborg Kommunale Tandpleje foretager alle nødvendige behandlinger indtil det fyldte 18. år

Hvis dit barn har en tandstilling, der indebærer risiko for tænderne, kæberne eller dit barns generelle sundhed, får I tilbudt vederlagsfri tandreguleringsbehandling gennem den kommunale tandpleje.

Sundhedsstyrelsen har fastlagt hvilke tandstillinger, der berettiger til vederlagsfri behandling.

Før I kan få vederlagsfri tandregulering, skal dit barn være undersøgt og behandlingen godkendt. 

Læs mere om tandregulering på tandreguleringsklinikkens hjemmeside.

Du kan hjælpe barnet meget ved at tale positivt om det at gå til tandlæge.

Fortæl ikke barnet om dårlige oplevelser hos tandlægen.

Lad være at love nogen belønning inden besøget hos tandlægen, men ros og beløn gerne efter besøget.

Vi skal først lære hinanden at kende, så undersøgelsen går let for både barn, dig og os. På tandklinikken har vi derfor ikke travlt med at få undersøgelsen overstået. Vi tager den tid, der er nødvendig, så det bliver en positiv oplevelse at gå til tandlæge. Lykkes det ikke at se tænderne første gang, prøver vi bare igen en anden gang.

Som regel er det fortænderne i undermunden, der bryder frem først.

I 3-års alderen har barnet fået alle sine mælketænder. Tidspunktet og rækkefølgen for, hvornår tænderne bryder frem, kan variere meget, uden at det betyder noget.

Hvis barnet oplever ømhed, når en tand bryder frem, må du pusle og trøste lidt mere om barnet. Hvis barnet derimod får feber over 38 grader i mere end et døgn, er det nærmere tegn på sygdom, som ikke har noget med tænderne at gøre.

Sutteflasken er et spiseredskab. Hvis du bruger flasken til andet end til måltiderne, f.eks. som trøst om dagen eller i løbet af natten, bør du bruge rent vand. Drikkevarer som mælk, saft, juice og lignende indeholder alle sukker, som er skadeligt for tænderne.

Sutten er en ret uskyldig fornøjelse for et lille barn. Når barnet når 3-års alderen bliver verden omkring mere spændende, og sutten mister sin tiltrækning. Ved afvænning på dette tidspunkt, kan senere tandretning på grund af sut undgås.

Du begynder at børste dit barns tænder samtidig med, at den første tand bryder frem.

Det er vigtigt, at det bliver en rar oplevelse for barnet - og dig selv. Læg barnet ned og sid selv ved siden af, så kan du bedre se tænderne, når du børster.

Tandkødet kan være ømt i starten, så start eventuelt med en vatpind og skift til tandbørste med lille hoved og tætte, bløde børster, når du vurderer, at ømheden aftager.

Ved tandundersøgelserne viser vi gerne, hvordan du nemmest børster barnets tænder.

Børste fifs til dig som forælder:

 • Læg barnet ned - på sengen, sofaen eller gulvet - så barnets hoved hviler i dit skød.
 • Brug almindelig tandpasta. Mængden af tandpasta skal svare til barnets lillefingernegl.
 • Brug en lille, blød tandbørste og fluortandpasta uden vand på tandbørsten. Uden vand skummer tandpastaen ikke ret meget, så generer det ikke i halsen under børstningen.
 • Start med at fordele tandpastaen på de store mælkekindtænder, og børst kindtænderne først.
 • Brug fingrene på den anden hånd til at hive ud i kinden, så du kan se, hvor du børster. Så rammer du heller ikke forkert, og så undgår du, at det gør ondt.
 • Efter tandbørstningen kan barnet spytte ud, men ikke skylle med vand. Så virker tandpastaen længere og bedre.
 • Hvis tandlægen anbefaler brug af tandtråd, gøres dette lettest, mens barnet ligger ned lige efter tandbørstningen.

I starten kan barnet godt protestere mod tandbørstning, men accepterer dog hurtigt, at du skal have lov til at børste tænder og tandkød dagligt.

Dit barn har i 3-års alderen fået alle 20 mælketænder, og skifter først tænder ved ca. 6-års alderen

I skal passe lige så godt på mælketænderne, som på de nye, blivende tænder. Vær opmærksom på, at det kan være særlig svært at holde kindtænderne rene, da der her er meget lidt plads til tandbørsten.

I 5-6-års alderen kommer de nye 6-års tænder, og barnet får rokketænder.

6-årstænderne - den første blivende kindtand - bryder frem bagved mælketænderne, men der falder ikke en mælketand ud. Ofte bryder den frem, uden at barnet mærker noget til det. Kig derfor ekstra grundigt i barnets mund i denne alder.

I en lang periode under frembruddet er 6-års tanden delvist dækket af tandkød. Derfor er den særligt svær at børste ren. 6-års tænderne bliver ikke "renset" af tygningen, før de er vokset helt frem. Bakteriebelægninger kan derfor dække tanden i flere måneder, og der er stor risiko for huller i den nye tand.

Barnet kan ikke selv børste 6-årstænderne helt rene. Det er vigtigt, at de voksne hjælper til hver dag med tandbørsten. For at hjælpe med at holde tænderne rene, kan tandlægen dække 6-årstandens meget dybe furer med en klar lak.

Ønsker I denne ekstra beskyttelse, kan du kontakte tandlægen, hver gang en ny 6-årstand bryder frem.

Hos de allerfleste børn er 6-årstanden sund og hel, når den kommer frem. Ved hjælp af lidt ekstra omhu med tandbørstningen, mens 6 årstanden vokser frem, kan den holde hele livet - uden huller og uden fyldninger.

Mælketænderne holder pladsen til de nye tænder, og skal derfor passes lige så godt som de nye blivende tænder. Specielt er det svært at holde kindtænderne rene, da der her er meget lidt plads til tandbørsten.