Når vi passer dit barn
Børn udvikler sig, når de indgår i sunde fællesskaber. Sådanne fællesskaber finder de bl.a. i vores kommunale dagplejere, vuggestuer og børnehaver.
Vi fokuserer på barnets trivsel og udvikling
Vi arbejder målrettet for at tilbyde alle børn i alderen 0-6 år den bedste dagligdag i et godt miljø. Fokus er på det enkelte barns udvikling, trivsel, læring og dannelse. For at lykkes med det, skal medarbejdere og ledere i vores dagpleje, vuggestuer og børnehaver være dygtige og veluddannede. De bliver derfor alle løbende efteruddannet, blandt andet om Stærkere børnefællesskaber, evalueringskultur, Marte Meo og sprogarbejde; herunder Vi lærer sammen.
Evalueringskultur er en bærende kultur i vores datainformerede praksis og er indlejret i den pædagogiske udvikling.
Stærkere børnefællesskaber er en samlende betegnelse for en række indsatser som skal være med til at styrke inklusion og fællesskaber. Der arbejdes med temaer som: Sampraksis, kollektiv mestring, inklusionsforståelse og børnesyn.
Marte Meo er en metode, der støtter måden, vi kommunikerer på, og som er med til at styrke samvær og nærvær mellem de voksne og børnene.
Vi Lærer Sammen er en forskningsbaseret indsats, der giver det pædagogiske personale redskaber, viden og rammer til at arbejde systematisk og målrettet med at styrke de yngste børns sproglige og sociale kompetencer.
Det er lovmæssigt bestemt, at alle børn omkring 3 år sprogvurderes. I Viborg Kommune sprogvurderer vi alle børn, fra barnet er fyldt 2 år og 10 måneder, og inden det bliver 3 år og 4 måneder. Det er dit barns pædagog, der laver sprogvurderingen med dit barn, og på den måde får hun en status på den sproglige udvikling.
Læs mere om sprogvurderinger i denne folder.
De kommunale dagtilbud deltager løbende i relevante forsknings– og udviklingsprojekter. Det gør medarbejdere og ledere dygtigere og betyder, at vi kan levere en høj kvalitet i de kommunale dagtilbud.
Samtidig arbejder alle tæt sammen, så børn i 0-6-års alderen får de bedste overgange i de forskellige sammenhænge, vi møder dem. Det gælder, når barnet skifter fra sundhedsplejen til dagpleje og vuggestue, fra dagpleje og vuggestue til børnehave og fra børnehave til skole og SFO.
Organiseringen af de kommunale dagplejer, vuggestuer og børnehaver
De kommunale børnehuse er i Viborg Kommune organiseret i fire områder. Hvert område har sin områdeleder, som er øverste leder for børnehusene i området. Områdelederne refererer til dagtilbudschefen. Dagplejen er organiseret i et samlet område med en områdeleder og to dagplejeledere. Hvert område har en områdebestyrelse, som består af forældrevalgte repræsentanter.
Vi har 180 dagplejere og 43 kommunale børnehuse fordelt i hele kommunen. Dagpleje og vuggestue er for børn i alderen 24 uger til og med 2 år og 11 måneder. Børnehave er for børn fra den 1. i den måned, de fylder 3 år og til skolestart.
I dagplejen kommer børnene i dagplejerens eget hjem, som er godkendt til pasning. Børnene og deres dagplejere mødes løbende i legestue, så børnene kan lege i større fællesskaber og få kendskab til de øvrige dagplejere. Hver dagplejer har et tæt samarbejde med dagplejepædagoger, som understøtter den faglige udvikling og arbejdet med børnene og forældrene. Der tilbydes gæstepleje ved sygdom og ferie.
Flere af kommunens børnehuse har flere matrikler, som hører under samme ledelse. Børnene i vuggestue og børnehave er inddelt i grupper med faste voksne.
Børnehaver med aftenpladser
Hvis du har behov for aftenpasning, så skal du kontakte din lokale børnehusleder med henblik på en drøftelse af pasningsmuligheder i Viborg Kommune. Du skal kunne dokumentere, at din arbejdstid er til efter kl. 17.00 mindst 4 dage om ugen. Der opkræves ekstra betaling for pasning i de sene åbningstider.
I Bøgeskovens Børnehus er der mulighed for tilkøb af timer til kl. 17.30 mandag-torsdag og fredag til kl. 17.00.