You can use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation. Using this service may place a cookie on your computer.

SØG

Tjele: Supplerende idéfase om Energipark Tjele, delområde ved Tjele Gods

Idéfase for et område til solcelleanlæg, vindmøller og energiklynge.

Emne

IdéfaseKommuneplanMiljøvurdering af konkrete projekter (VVM)

Område

8830 Tjele

Offentliggørelse

18.11.2024

Høringsfrist

Høringsfrist er udløbet

Resumé

Viborg Kommune er i gang med planlægningen for Energipark Tjele, delområde ved Tjele Gods, hvor der har vist sig behov for tilpasninger af projektområdet og derfor en supplerende idefase.

Formålet med planlægningen er at udlægge et nyt område til solceller, vindmøller og energiklynge i Kommuneplan 2017-2029.

Byrådet opfordrer alle interesserede til at komme med idéer og forslag til planlægningen samt til hvilke emner, der skal belyses i vurderingen af projektets miljøpåvirkninger og alternativer til det ansøgte projekt senest den 16. december 2024.

Borgermøde

Der blev afholdt borgermøde for idefase den 8. februar 2023 Tjelecentret i Ørum. Da der nu er tale om en supplerede idefase på baggrund af behovet for projektilpasninger, afholdes der ikke nyt borgermøde.

Politisk beslutning

Link til sag nr. 9 i byrådet 13. november 2024.

Ansøgningsmateriale

Link til Rambølls notat om projekttilpasninger.

Planområdet og placering af vindmøller samt omtrentlig placering af regnvandsbassin - ©Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering

Planområdet og placering af vindmøller samt omtrentlig placering af regnvandsbassin - ©Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering

Oprindeligt lød ansøgningen for delområdet af Energipark Tjele ved Tjele Gods på opstilling af ca. 600 ha. solceller, 13 vindmøller af 180 meters højde samt energiklynge med biogasanlæg, brintproduktion mv.  I Alt et planområde på ca. 700 ha.

I processen har ansøger ønsket en række projekttilpasninger, som er beskrevet i et notat om projekttilpasningerne fra ansøgers rådgiver. Det samlede areal for delområde ved Tjele Gods udgør fortsat ca. 700 ha., hvoraf ca. 450 ha. forventes befæstet med solceller og energiklyngen brutto udgør ca. 73 ha. Resten af planområdet udgøres af øvrige elementer så som stier, interne veje, faunapassager mv.  

De væsentligste projekttilpasninger er:

  • ændret antal vindmøller – antallet af vindmøller i området forøges fra 13 til 14 opstillet i gruppe
  • højden på vindmøllerne forøges fra 180 til 185 meters højde
  • mere detaljeret specifikation af anlæg i energiklyngen
  • tilføjelse af regnvandsbassin
  • ændrede korridorer for forsyningsledninger for el, gas, varme, regnvand og spildevand
  • øget tung transport til/fra projektområdet på grund af forsyning af forventet forøget biogas produktion

Ansøger ønsker desuden et par mindre ændringer af projektet i form af inddragelse af to ejendomme i projektet, tilpasninger af hensyn til beskyttet natur, fredskov samt tilpasninger til de faktiske grænser i landskabet, hvorfor disse også er indarbejdet i forslag til nyt planområde.

En opdateret gennemgang af de enkelte projektelementer i energiklyngen, deres formål og omfang findes i dagsordenen og tilhørende bilag.

Arealet med energiklyngen vil grundet anlæggenes karakter med lokalplan skulle overføres til byzone som erhvervsområde. Dette forudsætter planlægningstilladelse fra Plan- og Landdistriktsstyrelsen.

Natura 2000-konsekvensvurdering

På baggrund af ansøgningen vurderer forvaltningen iht. habitatbekendtgørelsen, at det ansøgte projekt kan påvirke et Natura 2000-område væsentligt. Det er vurderet i en væsentlighedsvurdering, at der kan ske en væsentlig påvirkning af nogle af arterne og naturtyperne på udpegningsgrundlagene for såvel fuglebeskyttelsesområde F16 (Tjele Langsø), habitatområde H33 (Tjele Langsø og Vinge Møllebæk) habitatområde H30 (bl.a. Skals Ådal). Dette kunne f.eks. være vindmøllers effekt på flagermus og fugle, tab af fourageringsområder ved opstilling af solceller eller kvælstofnedfald på næringsfattige habitatnaturområder fra produktionsanlægget.

Der skal derfor foretages en nærmere konsekvensvurdering af projekternes og planforslagenes virkninger på Natura 2000-områderne under hensyn til bevaringsmålsætningen for de pågældende områder.

Projekttilpasningen indeholder en overløbsledning for regnvand fra det nye regnvandsbassin, som vil ende ud i Tjele Langø, der er Natura 2000-område. Da regnvandsledningen kan påvirke Natura 2000-området, vil Natura 2000-konsekvensvurderingen blive opdateret med dette element.

Projektets realisering kræver et kommuneplantillæg til Kommuneplan 2017-2029, en lokalplan, en miljøvurdering af kommuneplantillægget og lokalplanen samt en miljøkonsekvensvurdering af projektet. 

Viborg Kommune forventer, at miljøvurderingen og miljøkonsekvensvurderingen fremlægges i én samlet miljørapport, som beskriver og vurderer de miljømæssige konsekvenser af planerne og projektet. 

Miljørapporten vil belyse planernes og projektets mulige påvirkning af omgivelserne med lugt, støj, trafik mv. samt konsekvenserne heraf i forhold til landskab, naboer, natur og geologi. Miljørapporten kan evt. også beskrive hvilke foranstaltninger, der kan laves for at afværge uønskede miljøpåvirkninger og den vil være en del af det politiske beslutningsgrundlag.

Høringen foretages på baggrund af § 35 stk. 3 i miljøvurderingsloven (lov om miljøvurdering af planer og programmer og af konkrete projekter (VVM)). Høringen skal sikre, at offentligheden og berørte myndigheder gives mulighed for at afgive kommentarer og stille spørgsmål, inden kommunen foretager en afgrænsningen af miljøkonsekvensrapportens indhold.

Der foretages en høring af berørte stater jf. miljøvurderingslovens § 38, idet projektet vurderes at få væsentlig indvirkning på miljøet i en anden stat.

Dine idéer og forslag kan f.eks. handle om:

  • Særlige forhold og kvaliteter i området og dets omgivelser
  • Mulig påvirkning af naboer
  • Mulig påvirkning af landskab og natur
  • Afvikling af trafikken
  • Effekter på klima og miljø
  • Andre relevante placeringer

Denne fase er første fase i planlægningen for Energipark Tjele, delområde ved Tjele Gods. I denne fase har alle borgere, foreninger, interesseorganisationer og myndigheder mulighed for at komme med idéer og forslag. 

Når denne idéfase er slut, vil vi vurdere de indkomne idéer og forslag, og de vil indgå som grundlag for forvaltningens udarbejdelse af et udkast til en afgrænsning af miljørapportens indhold. Udkastet til afgræsningen vil blive politisk behandlet og der vil blive taget politisk stilling til, om planlægningen skal fortsættes. Hvis planlægningen fortsættes, vil der blive udarbejdet et forslag til kommuneplantillæg, forslag til lokalplan og en miljørapport.

Planforslagene, miljørapporten og et udkast til tilladelse efter miljøvurderingsloven samt yderligere relevant materiale, herunder Natura 2000 konsekvensvurdering vil komme i høring i mindst 8 uger. Her får du mulighed for at komme med bemærkninger til planforslagene. Indkomne bemærkninger vil blive forelagt for byrådet i forbindelse med dets eventuelle beslutning om planernes endelige vedtagelse og tilladelse efter miljøvurderingslovens § 25.

Planen forudsætter forventeligt anvendelse af flere af de planlægningsmæssige muligheder, der følger af lov om statslige energiparker. Energipark Tjele er udvalgt som statslig energipark af staten, men der er endnu ikke udstedt en specifik bekendtgørelse om Energipark Tjele. Endelig kommunal vedtagelse af planen forudsætter, at der er udstedt en specifik bekendtgørelse fra statens side, der formelt gør Energipark Tjele til statslig Energipark. Denne bekendtgørelse skal miljøvurderes af staten parallelt med plan- og miljøvurderingsprocessen hos Viborg Kommune. Viborg Kommune er i tæt dialog med Plan- og Landdistriktsstyrelsen herom.

Viborg Kommune har vedtaget et klimamål om, at kommunen som geografisk område skal have sit el-forbrug dækket af vedvarende energianlæg opstillet i kommunen fraregnet Apples forbrug. Du kan læse mere om Viborg Kommune klimaplan her: Klimaplan - Viborg Kommune

Viborg Kommune har igangsat og vil fremadrettet igangsætte en række prioriterede projekter med vedvarende energianlæg for at nå dette mål. Dette projekt indgår i denne pulje.

Kontaktperson

Jakob Forum Harritz

Strategi og Udvikling

Tlf: 87 87 86 27