You can use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation. Using this service may place a cookie on your computer.

SØG

Færre i Viborg Kommune føler sig ensomme

7% føler svær ensomhed i Viborg Kommune.

At deltage i ”Tid til læsning” betød, at jeg fik et socialt liv igen, forklarer Janet Elkjær.

En novelle bryder gennem ensomheden

Færre i Viborg Kommune skal føle sig ensomme. Det er et mål i arbejdet med sammenhængsmodellens tema ”Oplevelser og fællesskaber”. Tilbuddet ”Tid til læsning – vi læser i fællesskab” på Viborg Bibliotekerne bygger bro mellem kommunens kultur, social, sundhed og beskæftigelsesområde. Det hjælper borgere med stress, depression og angst til at tage skridtet ud over dørtrinnet og være sammen med ligesindede om interessen for den gode litteratur i halvanden time hver uge i otte uger.


Ud af havelågen

- Jeg gik hjemme i flere måneder, hvor jeg kun bevægede mig mellem min stue og soveværelset. ”Tid til læsning” betød, at jeg tog mod til at bevæge mig uden for min havelåge og møde andre. Jeg har altid læst meget, men jeg kunne slet ikke læse, da jeg havde det værst. Da jeg på Jobigen så et postkort om ”Tid til læsning”, tænkte jeg, at det kunne være en mulighed for mig.

Janet Elkjær, Viborg, har været med i ”Tid til læsning” i tre omgange. I dag mødes hun fortsat med et par af de andre deltagere:

- Læsegruppen var et fristed. Man kunne bare komme, sætte sig ned og være sig selv. Vi behøvede ikke at tale om, hvorfor vi var der, for det vidste vi alle sammen. Der var ingen forventninger til en, og man kunne bare lytte og tie stille, hvis man havde behov for det. Der var ingen rynker på næsen, hvis man havde en dårlig dag. Efterhånden snakkede vi livligt om den novelle eller det digt, vi fik læst op. Det bidrog til, at man kunne anskue sine problemer på nye måder. Der er noget helt særligt ved at være sammen og få læst højt. Det kan virkelig anbefales, hvis man er glad for bøger. Det betød, at jeg fik et socialt liv igen, forklarer Janet Elkjær.

Færre bekymringer og mere livskvalitet

I projektperioden 2016-2020 blev ”Tid til læsning” i Viborg og fire andre kommuner fulgt af en forskergruppe på Aarhus Universitets ”Interacting Minds Centre”. Resultaterne er entydigt positive. Derfor er ”Tid til læsning” nu et etableret kulturelt sundhedstilbud i Viborg Kommune.

Afdelingsleder for Læring og Viden på Viborg Bibliotekerne, Lone Engel Westphall, bærer nu erfaringerne ind i en tværgående indsats i Viborg Kommune for at styrke den mentale trivsel og livskvalitet hos sårbare og ensomme borgere:

- Det giver så god mening, når vi kan flette vores erfaringer sammen med andre initiativer i kommunen og dermed bidrage til sammenhængsmodellens målsætninger. Vi har en lang tradition for at søge samarbejde på tværs, når vi skaber bibliotekstilbud til borgerne, og nu har vi grønt lys til at gøre det i endnu mere udstrakt grad. På den måde har ”Tid til læsning” været en gave, både til et styrket samarbejde mellem fagområderne og vigtigst af alt naturligvis for borgerne i Viborg Kommune.