Ansat i Viborg Kommune
Find informationer om at være ansat ved Viborg Kommune, som du som ansøger måske er interesseret i.
Det kan du forvente som ansat i kommunen
I Viborg Kommune lever vi op til lovgivningens krav og de nationale mål for arbejdsmiljøindsatsen. Vi ønsker at sætte fokus på de særlige udfordringer, der findes på vores arbejdspladser. Derfor arbejder vi løbende på at forbedre arbejdsmiljøet og styrke samarbejdet med hinanden i Kommunen.
Det er vigtigt for os at udvikle og fastholde en god arbejdsmiljøkultur, da vi ser det som en forudsætning for effektive og attraktive arbejdspladser. For at dette skal lykkes, skal både ledere og medarbejdere aktivt bidrage til, at vi opnår vores mål. Et af tiltagene, som vi blandt andet har indført, er røgfri arbejdstid for ansatte ved Viborg Kommune.
Derfor har vi i Viborg Kommune samlet samarbejde og arbejdsmiljøarbejde i et enstrenget MED-system. Det betyder, at vi ønsker, at arbejdsmiljøarbejdet skal være en integreret del af hverdagen og tænkes ind i, hvordan vi løser vores opgaver.
I Viborg Kommune prioriterer vi samarbejde højt. Medindflydelse og medbestemmelse er ikke kun en ret, men også en pligt. Vores MED-system skal gøre en positiv forskel. Vi ser et åbent og tillidsfuldt samarbejde som en helt nødvendig forudsætning for at aktivere og dele viden samt skabe et godt arbejdsmiljø.
Samarbejdet er reguleret af en lokalt indgået MED-aftale, der fastsætter, hvordan samarbejdet mellem medarbejdere og ledelse fungerer i vores kommune. Det er også i MED-udvalget, at det lokale arbejdsmiljøarbejde er forankret.
Et godt og tillidsfuldt samarbejde mellem ledelse og tillidsvalgte er en væsentlig forudsætning for, at byrådets visioner og mål kan realiseres. Samtidig understøtter det gode samarbejde også vores fælles værdigrundlag i kommunen.
Alle større faggrupper af ansatte ved Viborg Kommune har én eller flere tillidsrepræsentanter, som varetager medarbejdernes generelle interesser over for ledelsen.
Tillidsrepræsentanter deltager ofte i MED-udvalget. Reglerne for valg af tillidsrepræsentanter er aftalt centralt.
For at understøtte målet om en attraktiv arbejdsplads er det samtidig en forudsætning, at de tillidsvalgte er kompetente og kan indgå i et kvalificeret samspil med ledelsen. Både tillidsrepræsentanter og fællestillidsrepræsentanter er vigtige repræsentanter for vores medarbejdere.
Arbejdsmiljørepræsentanter og øvrige MED-medlemmer anses også for at være tillidsvalgte.
Viborg Kommune har, efter en proces med involvering af ledere og medarbejdere, godkendt fire centrale værdier:
- Mangfoldighed
- Ordentlighed
- Dygtighed
- Mod
Uddrag fra Viborg Kommunes ledelsesgrundlag
I Viborg Kommune bygger ledelse på værdier. Vi har en grundlæggende tro på, at vi opnår de bedste resultater, når den enkelte kan træffe selvstændige beslutninger, der er styret af de politisk vedtagne mål og rammer samt de grundlæggende værdier. På den måde kan den ansatte bruge sin viden og sunde fornuft.
Det betyder, at en leder i Viborg Kommune:
- Lever op til de personalepolitiske værdier.
- Er værdibærer og rollemodel for hele organisationen.
- Fremmer en ledelsesadfærd og en kultur, der afspejler ledelses- og værdigrundlaget.
- Har som mål at skabe en attraktiv arbejdsplads med udgangspunkt i den værdibaserede personalepolitik og et godt samarbejde i henhold til MED-aftalen.
Disse værdier udgør vores grundlag for den værdibaserede personalepolitik på den enkelte arbejdsplads.
Hoved-MED har vedtaget få fælles og ret kortfattede retningslinjer på områder, hvor det er mest praktisk. Derudover skal vi følge de regler som er fastsat ved lov, faglig aftale eller overenskomst.
På øvrige områder skal de fire værdier bruges som guide i forhold til konkrete, situationsbestemte og individrelaterede ledelsesbeslutninger. Vi anbefaler, at der decentralt kun i særlige tilfælde aftales bindende retningslinjer, der begrænser handlefriheden.
Når du bliver ansat ved Viborg Kommune, får du løn efter den overenskomst, der er indgået mellem din faglige organisation og Kommunernes Landsforening. Den konkrete løn bliver aftalt mellem din faglige organisation og Viborg Kommune. Langt størstedelen af lønnen er fastlagt i de landsdækkende overenskomster, som indgås med 2-3 års mellemrum.
Du modtager din digitale lønseddel i e-Boks hver måned.
Som kommunal ansat har du 6 ugers ferie om året. Ferie kan delvist overføres fra år til år. Du aftaler dine ferieperioder med din nærmeste leder.
Bliver du syg, eller har du fravær af anden årsag, skal det registreres i kommunens fraværssystemer. I Viborg Kommune følger vi aktivt op på sygdom.
På de kommunale arbejdspladser er der bl.a. mulighed for barselsorlov, børns 1. og 2. sygedag samt seniordage.
Tjenestefrihed og orlov uden for lovgivning og aftaler kan aftales fra gang til gang.
Viborg Kommune har ca. 7.000 engagerede ansatte, som har viljen til at skabe vækst og velfærd for mere end 97.000 borgere hver dag.
Hos os bygger ledelse og samarbejde på værdier – ikke på regler.
Her er plads til forskellighed, og vi behandler hinanden ordentligt. Vi lægger vægt på at udvikle os og dygtiggøre os. Og vi har modet til – og muligheden for – at tænke nyt.