You can use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation. Using this service may place a cookie on your computer.

SØG
Nyhed fra 24.09.2024

Borgere Vindum skal ikke længere koge vandet

Borgerne i Vindum, Tindbæk og Løvskal skal ikke længere koge vandet. Styrelsen for Patientsikkerhed anbefaler fortsat, at borgere, som tilknyttet det lille Vinkel Sdr. Sogns Vandværk koger vandet.

Ifølge sektionsleder Susanne Aborgser fra Styrelsen for Patientsikkerhed, ser styrelsen nu generelt på landsplan flere tilfælde af drikkevandsforurening med bakterier, som sandsynligvis skyldes af sensommerens ekstreme regnhændelser.

I Viborg Kommune har der i september været forurening af vandet hos tre vandværker, hvor borgerne er blevet anbefalet at koge vandet. Disse anbefalinger er nu ophævet - på nær hos det lille Vinkel Sdr. Sogn Vandværk med 11 forbrugere. 

Se historikken og opdateringerne her:

Vindum Vandværk

Borgere, som er tilknyttet Vindum Vandværk, skal fra den 30. september ikke længere koge vandet.  

30.09.24
Viborg Kommune ophæver i samråd med Styrelsen for Patientsikkerhed den kogeanbefaling, som blev givet den 19. september 2024 til forbrugere hos Vindum Vandværk.

Seneste vandprøver viser, at vandet fra vandværket er uden bakterieforurening.

Vindum Vandværk og Viborg Kommune vil fortsat følge udviklingen i vandkvaliteten meget tæt.

 

19.09.24
I forbindelse med målinger af vandet fra Vindum Vandværk, er der fundet for høje værdier af ”almindelige” coliforme bakterier og tarmbakterier – også kendt som enterokokker.

Der er kun fundet små mængder af bakterier, og der er kun en meget lille risiko for, at man bliver syg, hvis man har drukket af vandet.

Styrelsen for Patientsikkerhed anbefaler alligevel, at man undgår at drikke vand fra hanen og i stedet koger vandet for en sikkerheds skyld.

Vindum Vandværk har i første omgang informeret lokalsamfundet via lokale Facebook-grupper og på deres hjemmeside. Alle brugere, som er tilknyttet vandværkets forsyningsområde, modtager desuden i løbet af i dag et brev med kogeanbefaling direkte i e-boks.

Borgere i området, der får vand fra egen boring, kan se bort fra brevet.
Vandværket har bestilt opfølgende prøver og skal i gang med teknisk tilsyn på vandværket. Forbrugerne får besked, så snart resultaterne foreligger.


Tindbæk Vandværk

Borgere i Tindbæk og Løvskal, som er tilknyttet Tindbæk Vandværk, skal fra 24. september ikke længere koge vandet.  

24.09.24
Viborg Kommune har i samråd med Styrelsen for Patientsikkerhed ophævet den kogeanbefaling, som blev givet det 14. september 2024 til forbrugere hos Tindbæk Vandværk.

Seneste vandprøver viser, at vandet fra vandværket er uden bakterieforurening.

Tindbæk Vandværk og Viborg Kommune følger fortsat udviklingen i vandkvaliteten meget tæt.

19.09.24 
Vandet skal fortsat koges i Tindbæk:
Der er taget nye vandprøver, og resultaterne af forventes klar i morgen, tirsdag den 24. september 2024. Herefter drøfter Viborg Kommune og Styrelsen for Patientsikkerhed, om kogeanbefalingen kan ophæves.

Tindbæk Vandværk informerer herefter i lokalsamfundet, og denne side bliver opdateret.   

18.09.24
Tindbæk Vandværk er fortsat i gang med at lokalisere forureningen af vandet i deres dækningsområde.

Der er taget nye vandprøver, og analyserne af disse prøver forventes klar i morgen, torsdag den 19. september 2024. Viborg Kommune og Styrelsen for Patientsikkerhed beslutter herefter, om kogeanbefalingen kan ophæves.

Vandværket informerer brugerne brugerne via lokale Facebook-grupper i Tindbæk og Løvskal, når der er nyt om resultatet af analyserne, og denne side på vil også blive opdateret.


Afbrydelse af vandforsyning kl. 10-13 den 19. september
Desuden arbejder Tindbæk Vandværk på at etablere et UV-anlæg, som kan fjerne bakterier fra drikkevandet gennem bestråling med UV-lys.

Forberedelserne til UV-anlægget vil medføre en midlertidig afbrydelse af vandforsyningen torsdag den 19. september. Vandværket forventer at afbrydelsen vil vare ca. 3 timer i perioden mellem kl. 10.00 og kl. 13.00.

14.09.24
I forbindelse med standard målinger af vandet fra Tindbæk Vandværk, er der fundet for høje værdier af såkaldt almindelige coliforme bakterier og E-coli bakterier.
Der er kun fundet små mængder af bakterier, og der er kun en meget lille risiko for, at man bliver syg, hvis man har drukket af vandet.

Styrelsen for Patientsikkerhed anbefaler alligevel, at man undgår at drikke vand fra hanen og i stedet koger vandet for en sikkerheds skyld.
Tindbæk Vandværk har i første omgang informeret bredt i lokalsamfundet og der udsendes senere i dag brev om kogeanbefaling direkte i e-boks til beboere i vandværkets forsyningsområde.

Borgere i området, der får vand fra egen boring, kan se bort fra brevet.
Ifølge chef for Natur & Miljø, Thomas Møller Schmidt, udtages der nye vandprøver i dag.

Så snart resultaterne foreligger, vil forbrugerne få besked.

Vinkel Sdr. Sogn Vandværk

Der er en mindre vandforurening, som berører de 11 forbrugere, som er tilsluttet Vinkel Sdr. Sogn vandværk.

19.09.24
Også her anbefaler Styrelsen for Patientsikkerhed, at forbrugerne koger vandet. Alle brugere er informeret direkte via e-boks og vil få direkte besked, så snart anbefalingen om at koge vandet ophæves.