You can use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation. Using this service may place a cookie on your computer.

SØG

Skovgaard Museets Have i Viborgs gamle bydel

Lille, grøn oase i Viborgs gamle bydel ved Skovgaard Museet.

Da kunstneren Joakim Skovgaard fuldendte Viborg Domkirkes kalkmalerier i 1906, ønskede Viborg by at hædre ham.

I 1937 skænkede familien Skovgaard grundstammen til Museets samling, der i dag har til huse i Viborgs gamle rådhus fra 1728, opført af bygmester Claus Stallknecht fra Altona.

I løbet af de sidste 70 år er samlingen vokset til at omfatte fem generationer Skovgaard og kunstnerkredsene omkring familien.

Før det blev museum, har det gamle rådhus opfyldt forskellige funktioner. Der har bl.a. været gældsfængsel i bygningen.

Da Oldsagssamlingen, der senere fik navnet Viborg Stiftsmuseum, flyttede ind, ryddede man den gamle fængselsgård og anlagde i 1960-erne og 1970-erne en have.

Det var arkitekt Hans Langballe fra Stiftsmuseet, der anlagde haven. Haverummets symmetriske disposition med bede, stynede lindetræer, buksbomhække og brolægning svarer smukt til den barokke bygning.

Oprindeligt var oldsagsminder placeret i haven, men disse blev senere erstattet af et springvand.

I mange år blomstrede haven frodigt med historiske roser, der forbandt den barokke højtidelighed med en romantisk folkelighed.

I dag fremstår haven som en lille, grøn oase i Viborgs gamle bydel.

Haveanlæggets stramme linjer er stadig dominerende, men det stilrene udtryk er blødgjort af nye planter, så der er en dejlig afslappet stemning i haven.

I 1972 blev et lille traktørsted i haven med lettere udskænkning indviet. Det lille træhus holder åbent i sommerperioden og fungerer i dag også som informationskiosk for Viborg Turistbureau.

Haven benyttes til mange forskellige kulturelle arrangementer.

Der er offentlig adgang til haven hele året, og man er velkommen til at spise sin medbragte mad ved de opstillede borde og bænke.

Kiosken har åbent fra sidst i juni til midt i august og sælger is, kaffe og kage. Bag kioskbygningen er der indgang til offentlige toiletter.

Kontakt

Lotte Kunstmann

Tlf: 87 87 51 03