You can use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation. Using this service may place a cookie on your computer.

SØG

Jordflytning og jordforurening

Områdeklassificering og kortlægning af forurenet jord.

Om områdeklassificering

Områdeklassificering afspejler de områder i kommunen, hvor jorden er vurderet at være lettere forurenet.

Hvis du vil flytte jordpartier større end 1 m3 bort fra en ejendom, der er områdeklassificeret, skal du på forhånd anmelde dette til kommunen. Analyser af jorden for forurenende stoffer er påkrævet.

Hensigten med områdeklassificering er at opnå en bedre styring af overskudsjord fra de klassificerede områder, således at forureningen ikke spredes i omgivelserne.

Lettere forurenede områder

Lettere forurenet jord er defineret som jord, der er forurenet med et eller flere af følgende stoffer i et angivet forureningsinterval; bly, cadmium, chrom, kobber, kviksølv, zink, og tjærestoffer (PAH), herunder benz(a)pyren og di-benz(a,h)anthracen.

Lettere forurening findes i de fleste byområder, typisk de ældre. Den lettere forurenede jord, er ofte et resultat af diffus forurening. Den diffuse jordforurening er opstået gennem længere tids spredning, opblanding eller fortynding af forureningsbidrag, som stammer fra flere forureningskilder, såsom bilers udstødning, industriens røg- og støvemissioner mv.

I stedet for kortlægning af lettere forurenede arealer er der udarbejdet en områdeklassificering. Ved områdeklassificeringen er større sammenhængende områder uden for byzonen, som forventes at være lettere forurenede, blevet inddraget i områdeklassificeringen. Omvendt er større sammenhængende områder i byzonen, som forventes at være rene, blevet undtaget områdeklassificeringen.

Find områdeklassificeringen i Viborg Kommune på Danmarks Miljøportal.

Regulativ for jordstyring

Regulativet sikrer at flytning og transport af forurenet i Viborg Kommune sker efter de gældende regler.

Regulativet beskriver de situationer, hvor en jordflytning skal anmeldes til Kommunen, f.eks. kravene til dokumentation og anmeldelse inden jorden må flyttes.

Læs: Regulativ for jordstyring og områdeklassificering i Viborg Kommune (pdf).

Overskudsjord fra vej- og ledningsarbejde

For overskudsjord fra vej- og ledningsarbejder er der udarbejdet regulativ
Retningslinjer for håndtering af overskudsjord fra vej- og ledningsarbejder (pdf)

Kortlægning af forurening

For at få overblik over jordforurening i Danmark skal forureninger, der udgør en trussel for miljøet, kortlægges.

Forureningen stammer ofte fra virksomheder og værksteder. Det betyder, at når der er konstateret en forurening på en ejendom eller, når der er mistanke om forurening på en ejendom, skal denne kortlægges.

I Viborg Kommune findes ca. 600 forurenede eller muligt forurenede lokaliteter.

Region Midtjylland

Region Midtjylland står for kortlægning af forurenede og muligt forurenede grunde.

Læs om kortlægning på regionens hjemmeside

Økonomisk hjælp til boligejere

Forureningsramte boligejere kan få økonomisk hjælp fra værditabsordningen som du kan læse om på miljøministeriets hjemmeside.

Se på Danmarks Miljøportal, hvor der er kortlagt forurening.

Hvis du har spørgsmål til forurening på din ejendom, kan du os eller Region Midtjylland.

Konsekvenser hvis jorden er forurenet

Økonomiske konsekvenser

Hvis du ikke selv er skyld i en forurening, kan du ikke blive tvunget til at betale for, at den bliver fjernet.
Du skal dog være opmærksom på, at en forurenet grund kan falde i værdi og være vanskeligere at sælge. Dertil kommer, at det kan det blive dyrere end normalt at lave ombygninger og lignende på en forurenet grund, fordi kommunen f.eks. kan stille vilkår til byggeriets udførelse. Desuden vil bortskaffelse af forurenet jord være forbundet med omkostninger.

Indhent altid tilladelse

Hvis grunden er kortlagt, skal du altid indhente tilladelse ved din kommune, hvis du skal bygge, grave, flytte jord eller ændre anvendelsen af det kortlagte areal til noget mere følsomt.

Sundhed

Generelt er der en lav sundhedsrisiko ved at bo på en lettere forurenet grund. Risikoen afhænger af mange forhold, bl.a. af hvordan man omgås med jorden. Generelt kan det siges, at børn har en større risiko end voksne. Det er Sundhedsstyrelsen, der vurderer sundhedsrisici ved påvirkning fra forureninger.

Du kan læse mere på Region Midtjyllands hjemmeside. Find link i den grønne boks.

Kontakt

Miljø

87 87 56 09
Send en sikker mail Obs: Når du sender en mail til os, vil du blive bedt om at bruge MitID. På den måde bliver mailen sikker, og du kan skrive dine personlige oplysninger som fx dit CPR-nummer