You can use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation. Using this service may place a cookie on your computer.

SØG

Inspirationsforum

Læs om samarbejdet med lokale aktører med det formål at nå Viborg Kommunes klimamål

Viborg Kommune kan kun lykkes med den grønne omstilling gennem samarbejde med det omgivende samfund.  

Indfrielse af kommunens ambitiøse klimamål fordrer aktiv deltagelse og positiv tilslutning fra borgere, virksomheder, organisationer, foreninger og alle andre i Viborg Kommune. 

Viborg Kommune har etableret et inspirationsforum, så vi kan dele viden og inspirere hinanden til klimavenlig adfærd. Her kan vi synliggøre alle de gode, lokale indsatser. 

I inspirationsforummet finder du alle de eksisterende og nye samarbejder for grøn omstilling.

GO Landbrug er Viborg Kommunes netværk for grøn omstilling af landbruget. I netværket deltager nøgleaktører fra den lokale landbrugssektor. 

Viborg Kommune indgår i 2024 en frivillig klimapartnerskabsaftale med deltagere i GO Landbrug, hvor parterne forpligter sig til at samarbejde målrettet for at indfri kommunens mål om at være klimaneutral senest i 2050.  

Konkret betyder det, at parterne i fællesskab vil arbejde for at udvikle, afprøve og udbrede forskellige, nye løsninger inden for landbruget, der kan sikre reduktion af udledningen af drivhusgasser i Viborg Kommune.  

Partnerskabet kan arbejde med både store og små indsatser, der alle understøtter den grønne omstilling af landbruget.

Med afsæt i den nationale klimaaftale om grøn strøm og varme har Viborg Kommune etableret et energinetværk, hvor kommunen, energiselskaber og andre relevante aktører kan koordinere deres planlægning og mødes i dialog om fremtidens forsyning med el, gas og varme.  

Energinetværket understøtter bl.a. kommunens og fjernvarmeselskabernes arbejde for at omlægge olie- og naturgasfyr til fjernvarme, varmepumper eller anden grøn energi.

Viborg Kommune etablerer i 2024 et lokalt ungeklimaråd under navnet Klimakorpset. Klimakorpset skal sikre, at unge involveres i kommunens indsats for grøn omstilling. 

Klimakorpset er selvstyrende og består af ca. 10 medlemmer. Det samarbejder med kommunens klimakoordinatorer og kan ved behov forelægge sit arbejde Klima- og Miljøudvalget. Medlemmerne kan desuden afholde aktiviteter om grøn omstilling til inspiration for andre unge. 

Klimakorpsets første opgave bliver at bidrage med perspektiver og ideer til, hvordan flere unge motiveres til at vælge cyklen som transportmiddel. Opgaven understøtter indfrielsen af et delmål i kommunens klimaplan om, at mindst hver femte af alle rejser sker på cykel i 2030.