You can use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation. Using this service may place a cookie on your computer.

SØG

Om lavbundsprojekter

Lavbundsordningen er en tilskudsordning til udtagning af lavbundsjorder. Den generelle proces beskrives her på siden.

Om ordningen

Lavbundsordningen er en tilskudsordning til udtagning af lavbundsjorder.

Udtagning af lavbundsjorder bidrager både til sikring af biodiversitet, reduktion af kvælstofudvaskning og lavere udledning af drivhusgasser.

Formål, virkemåde og effekt

Formålet med ordningen er at

  • reducere landbrugets udledning af drivhusgasser
  • reducere udledningen af kvælstof til kystvande
  • genskabe eller forbedre natur.

Udtagningen er målrettet landbrugsjord i lavbundsområder - de såkaldte organogene jorder med mindst 6 % organisk kulstof.

Klimaeffekten opstår ved, at jorden tilføres mindre ilt i forbindelse med, at vandstanden hæves, og dyrkningen ophører. Nedbrydningen af jordens kulstof sker derved langsommere eller ophører helt, hvormed der udledes færre drivhusgasser.

Den højere vandstand medvirker også til, at en del af det kvælstof, der føres til området, reduceres via denitrifikation. Dermed bidrager et lavbundsprojekt også til, at kvælstoftabet fra oplandet til projektområdet reduceres til gavn for søer og kystvande nedstrøms.

Når driften af landbrugsjorderne ekstensiveres, fremmes også naturens kvalitet, sammenhæng og robusthed, ligesom udledningen af næringsstoffer ligeledes reduceres. Lavbundsordningen kan derved bidrage til opfyldelse af Danmarks EU-forpligtelser på natur- og miljøområdet.

Kompensation til lodsejere

Lodsejere, som indgår i lavbundsprojekter, kan kompenseres for nedsat indtjening på udtagningsarealerne som følge af ekstensivering af driften.

Som en del af ordningen tilbydes bl.a. jordfordeling samt mulighed for kompensation i form af et fastholdelsestilskud for deltagelse i projektet.

Ofte vil en gennemførelse af projektet forudsætte, at nogle af lodsejerne er indstillet på, at der kan gennemføres en frivillig jordfordeling.

Læs mere på Miljøstyrelsens hjemmeside (eksternt link).

Processen

  1. Kommunen - eller andre - har et forslag til et lavbundsprojekt.
  2. Kommunen skal søge Landbrugsstyrelsen om støtte til en forundersøgelse for at belyse mulighederne for at etablere et lavbundsprojekt. Forundersøgelsen består af:
    1. En teknisk forundersøgelse, som skal klarlægge de tekniske muligheder for at gennemføre projektet, herunder om der er mulighed for at indhente de fornødne myndighedstilladelser -kan udføres af rådgiver eller kommunen selv.
    2. En ejendomsmæssig forundersøgelse, som skal klarlægge lodsejernes holdning til projektet - kan udføres af rådgiver eller kommunen selv.
  3. Hvis Landbrugsstyrelsen bevilger tilsagn, kan forundersøgelsen iværksættes.
  4. Hvis forundersøgelsen viser, at der både teknisk og lodsejermæssigt er mulighed for at udføre projektet, kan kommunen gå videre med et tilpasset etableringsprojekt.
  5. Kommunen skal søge Landbrugsstyrelsen om støtte til et realiseringsprojekt.
  6. Hvis kommunen opnår støtte til etableringsprojektet, kan projektet udføres.
  7. Inden projektet kan gennemføres, skal der laves bindende aftaler om erstatning og gennemførelse af projektet med hver enkelt lodsejer.

Frivillighed

Lavbundsordningen er baseret på frivillighed, hvilket i praksis betyder, at der kun bliver et projekt, hvis lodsejerne er med på idéen. Vi har respekt for, at det er din jord og dermed også dig, der bestemmer over den.

Finansiering

EU og Fødevareministeriets Landdistriktsprogram deltager i finansieringen af lavbundsprojekterne.

Læs mere på EU-kommissionens hjemmeside (eksternt link)

3 logoer