You can use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation. Using this service may place a cookie on your computer.

SØG

Tandpleje til børn 4-15 år

Her finder du information om fx blivende tænder og regulering af børns tænder.

Rokketænder

I Tandplejen får vi en del henvendelser om børns rokketænder.

Flere føler, at rokketanden har været løs meget længe, men at det stadig ikke lykkes at få den rokket ud.

Rokketænder er en hjemmeopgave, som vi meget gerne ser forældre og børn hjælpes ad med.

Det bedste dit barn kan gøre med en rokketand er at rokke rigtig meget med den. Til sidst sidder rokketanden nemlig kun fast i tandkødet og vil enten selv falde ud, og ellers kan man forsigtigt selv trække lidt i den, hvis den generer.

Hjælp dit barn ved at rokke med tanden flere gange om dagen - indtil tanden til sidst er så løs, at den falder ud.

6-årstænder

I 5-6-års alderen kommer de nye 6-års tænder, og barnet får rokketænder.

6-årstænderne - den første blivende kindtand - bryder frem bagved mælketænderne, men der falder ikke en mælketand ud. Ofte bryder den frem, uden at barnet mærker noget til det. Kig derfor ekstra grundigt i barnets mund i denne alder.

I en lang periode under frembruddet er 6-års tanden delvist dækket af tandkød. Derfor er den særligt svær at børste ren. 6-års tænderne bliver ikke "renset" af tygningen, før de er vokset helt frem. Bakteriebelægninger kan derfor dække tanden i flere måneder, og der er stor risiko for huller i den nye tand.

Barnet kan ikke selv børste 6-årstænderne helt rene. Det er vigtigt, at de voksne hjælper til hver dag med tandbørsten. For at hjælpe med at holde tænderne rene, kan tandlægen dække 6-årstandens meget dybe furer med en klar lak.

Ønsker I denne ekstra beskyttelse, kan du kontakte tandlægen, hver gang en ny 6-årstand bryder frem.

Hos de allerfleste børn er 6-årstanden sund og hel, når den kommer frem. Ved hjælp af lidt ekstra omhu med tandbørstningen, mens 6 årstanden vokser frem, kan den holde hele livet - uden huller og uden fyldninger.

Mælketænderne holder pladsen til de nye tænder, og skal derfor passes lige så godt som de nye blivende tænder. Specielt er det svært at holde kindtænderne rene, da der her er meget lidt plads til tandbørsten.

Mangel på blivende tænder

Vi følger, at dit barn skifter sine tænder som forventet. Hvis dit barn ikke skifter mælketænder, kan det skyldes, at den blivende tand mangler.

Det er meget forskelligt, hvad behandlingen er og vi vil altid planlægge den i samarbejde med en specialtandlæge i tandregulering.

Derudover vil det blive anmeldt til Regionstandplejen, så dit barn er sikret en tanderstatning, hvis det bliver nødvendigt på et senere tidspunkt.

Bøjle på tænderne

Hver gang dit barn kommer ind til undersøgelse, kontrollerer vi også dit barns tandstilling og sammenbid. Her vurderer vi, om dit barn på et tidspunkt skal vurderes af en specialtandlæge i tandregulering.

Alle store behandlinger med faste bøjler varetages på Tandreguleringsklinikken på femte sal af Lisbeth Nielsen.

Ofte vil det være en rigtig god idé at rette små tandstillingsfejl i en tidlig alder. Det kan gennemføres med

  • aftagelige bøjler
  • plader
  • elastiktræk
  • og lign.

Disse behandlinger sker også i samarbejde med specialtandlægen. Det er dog de almindelige tandlæger i den kommunale tandpleje, der varetager disse behandlinger.

Behandlingerne af det enkelte barn er altid individuelle, hvorimod visitationskriterierne til, hvad der kan/skal rettes i kommunal tandpleje er lovbestemt.