Formålet med Viborg Artist in Residence (VAiR) er at give Viborgs børn og unge endnu flere muligheder for at udfolde sig kunstnerisk og kreativt i sammen med professionelle kunstnere.
Som noget helt særligt har initiativet en fast tværfaglig kunstnergruppe bestående af 15 kunstnere fra eller med tilknytning til Viborg Kommune.
Den lokale tilknytning og de forskellige kunstnere er med til at give børn og unge adgang til kunstnerisk udvikling i deres nærmiljø på tværs af en række forskellige discipliner – bl.a. animation, historiefortælling, spildesign, musik, illustration og lydkunst.
Samtidig har projektet også fokus på at indtænke byens rum og mødesteder, så alle kan nyde godt af de yngste borgeres kreative bedrifter.
Klædt på til fremtiden
Det tidlige møde med kunstneriske metoder i fællesskaber har stor betydning for børn og unge. Det kunstneriske og kreative er med til at skabe grobunden for den kritiske refleksion, kreative forestillingsevner og demokratisk dannelse, der klæder børn og unge på til at møde fremtiden.
Kulturchef i Viborg Kommune Henrik Schou Zacho glæder sig over, at Statens Kunstfond har belønnet Viborg Kommune med endnu mere børnekultur.
- VAiR-bevillingen fra Statens Kunstfond giver fantastiske muligheder for at udvikle børn og unges talenter og kendskab til kunstneriske og kreative processer og præge byen, borgerne og kunstnerne. Det er en mulighed for, at Viborg manifesterer at være UNESCO Creative City - en kreativ by og centrum for et visuelt økosystem. Udover, at lokale børn og unge i Viborg Kommune får stor gavn af bevillingen, er det også en måde, hvorpå lokale kunstnere udvikler deres virkefelt og tilknyttes aktivt til lokalsamfundet, fortæller kulturchefen.
Levende fortællinger fra trolden Elle
VAiR er allerede godt i gang. Under årets Viborg Animation Festival bragte Ellekonebakkens børn og elever fra Søndre Skole den kæmpestore trætrold Elle til live sammen med musiker Sidsel Maria Michelsen, lyddesigner Thomas Ahlmark, firmaet Lystek og Boligselskabet Sct. Jørgen.
Med lys, musik og børnenes egne fortællinger forvandlede den seks meter høje trold sig til en levende fortæller, der delte sin fantasifulde verden med publikum.
I Jernalderlandsbyen Hvolris fordybede børn sig i bronzealderens billedsprog sammen med kunstnerne Vela Klitgaard og Maria Danielsen. De lavede kreative helleristninger i sten og skabte deres helt egne fantasifulde ”fortidstatoveringer”.
Det er blot begyndelsen; der er mange flere spændende VAiR-aktiviteter på vej, som vil fortsætte med at engagere og inspirere de lokale børn og unge og berige byens rum med deres kreative udfoldelser.
Information vedr. projektet
Viborg Kommune og Viborg - UNESCO Creative City Media Arts er projektejere af VAiR. Institut for Børnekultur er projektleder.
Kommunale aktører som bl.a. Børn og Unge i Viborg Kommune, Karriereby Viborg og Viborg Bibliotekerne er med i en tværgående styregruppe, der kvalificerer projektets aktiviteter.
VAiR kører fra juni 2024 til maj 2026. Projektet er støttet af Statens Kunstfond.