Borgernære teams i Viborg Kommune ”går live”

Viborg Kommune udruller nu borgernære teams i hele hjemmeplejen. De første fem hjemmeplejedistrikter har taget hul på opgaven. De sidste fire går i luften den 1. september i år.

Pressemeddelelser
Med borgernære teams bliver personalet i hjemmeplejen samlet i faste teams, der sammen med borgeren skal finde frem til den bedst mulige hjælp.
Med borgernære teams bliver personalet i hjemmeplejen samlet i faste teams, der sammen med borgeren skal finde frem til den bedst mulige hjælp.

Fra 2022- 2024 har to hjemmeplejedistrikter i Viborg Kommune afprøvet forskellige modeller for borgernære teams. På baggrund af disse erfaringer er kommunen nu klar til at indføre borgernære teams i hele hjemmeplejen. Fem distrikter er allerede i gang, og de sidste fire følger efter pr. 1. september 2025.

Med borgernære teams bliver personalet i hjemmeplejen samlet i faste teams, der sammen med borgeren skal finde frem til den bedst mulige hjælp. Som noget nyt er også en ergoterapeut og en visitator med i teamet samt en fast fysioterapeut.  Det understøtter en faglig koordinering tættere på borgeren – og en hurtigere beslutningsgang.

I fin tråd med ældreloven
Borgernære teams passer godt med visionerne i den nye ældrelov, der træder i kraft den 1. juli i år. Her er fleksibilitet og frihed gennemgående værdier. Konkret betyder det, at medarbejderne sammen med borgeren kan aftale, hvordan hjælpen skal gives med udgangspunkt i borgerens ønsker.

Medarbejderne vil i endnu højere grad arbejde rehabiliterende, så behovet for yderligere pleje måske udskydes, eller så borgeren med tiden kan klare nogle eller alle opgaver selv - helt eller delvist. Det kan være at tage et bad eller selv tage tøj på. Medarbejderen aftaler også med borgeren, om nogle opgaver kan løses via en skærm.

Målet er en mere fleksibel hjemmepleje, som giver mere frihed til både borger og medarbejder. Hjælpen kan hurtigere tilpasses efter borgerens ønsker og behov. Det er samtidig målet, at der kommer færre forskellige medarbejdere i hjemmet.

Hele 2025 arbejder Viborg Kommune på at få medarbejdernes nye opgaver på plads og få de borgernære teams til at fungere. Borgerne vil mærke ændringerne i større eller mindre grad, alt efter hvor meget hjælp, de får.

Helhed og selvhjulpenhed
Over de næste år vil Viborg Kommune fortsætte med at justere og tilpasse hjemmeplejen ud fra de erfaringer og den tilbagemelding, der kommer fra både borgere og medarbejdere.

Formand for Ældre- og Aktivitetsudvalget i Viborg Kommune, Johannes Vesterby, hilser de borgernære teams velkommen:

- Under forarbejdet til de borgernære teams har vi lyttet til ønsker fra seniorerne i kommunen – og de har haft et stærkt ønske om en hjælp, der er fleksibel og mere tilpasset det enkelte menneske.  Det vil vi gerne imødekomme, og vi arbejder samtidig på, at borgeren mødes af færre og mere kendte medarbejdere i hjemmet.


- At være selvhjulpen betyder meget for det enkelte menneske, og når det gælder rehabilitering, sætter vi kraftigt ind. Selvhjulpenhed har også en positiv sidegevinst: Med flere borgere, der kan klare mere selv, kan vi i højere grad bruge vores ressourcer på de svageste borgere. 

Udvalgsformanden understreger, at borgernære teams ikke er gjort med et fingerknips:

- Vi står midt i en stor og gennemgribende forandring af vores hjemmepleje, og omstillingen vil løbe hen over de næste par år, inden effekterne af de borgernære teams er slået rigtig igennem.

Yderligere oplysninger

Johannes Vesterby, Næstformand for Teknisk Udvalg, formand for Ældre- og Aktivitetsudvalget
Tlf. 30 85 89 77 / mail: jfv@viborg.dk

Karen Holdsbjerg-Larsen, Omsorgschef
Tlf. 24 75 02 90 / mail: khol@viborg.dk

Vedhæftede filer