You can use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation. Using this service may place a cookie on your computer.

SØG
Pressemeddelelse fra 20.03.2024

Kongernes forår indtager Viborg

Fredag 22. marts fyldes gaderne i Viborg med kongekroner, når et festligt optog gennem byen hylder forårets komme og Kong Frederik 10. med kreativitet og animation

Udstillingerne i det åbne byrum kan ses fra 22. marts til 21. april.
Udstillingerne i det åbne byrum kan ses fra 22. marts til 21. april.

Flere tusinde kongekroner er de seneste uger blevet sendt rundt i Kongeriget Danmark for at blive dekoreret, nu er de på vej tilbage til Viborg for at indgå i udstillingen af en kæmpe kongekrone på den historiske plads Nytorv midt i byen, der åbner fredag 22. marts under temaet Kongernes forår.

- Gennem mere end 500 år er regenter blevet hyldet i Viborg. Den tradition kobler vi nu sammen med det kreative knudepunkt, som Viborg er i Danmark den dag i dag. Hos os går kreativitet, historiefortælling og kommunikation naturligt hånd i hånd. Et projekt som dette viser, at vi kan noget helt særligt i fællesskab, og hvor stort et potentiale, der er i den visuelle formidling, siger borgmester Ulrik Wilbek.

Historiens vingesus

Udover den store kongekrone på Nytorv, bliver der i Amtmandens Have udstillet et Rigsæble og i Latinerhaven et scepter, der begge kobler til animationer og udsmykning af de to havers historiske huse. Det er Viborg Unesco Creative City, blomsterkunstner Johnny Haugaard og Vi er Viborg, der i fællesskab står bag Kongernes Forår.   

- Viborg har utroligt meget at byde på, når det kommer til oplevelser om vores fælles historiefortælling. Her kan du opleve historier om stolthed og magt, bisper og konger og hele vores fælles dramatiske fortid. Til fredagens optog vil mange af de fortællinger blive foldet ud, og den kommende tid kan alle besøgende i Viborg opleve et stykke danmarkshistorie og mærke historiens vingesus i en ny kreativ fortolkning, forklarer Helle Sørensen, der er direktør for Vi er Viborg.

Praktisk information

Optoget 22. marts begynder ved Sankt Mathias Port kl. 10.00 og slutter på Nytorv omkring kl. 10.30.

En konge, en dronning, inviterede børn fra daginstitutioner og skoler samt øvrige interesserede vil udgøre følget, mens byens butikker flager, og musikken spiller. I dagens anledning opfordres deltagerne til at møde op udklædte med konge- eller dronningekrone, forårskrans, eller hvad man ellers har lyst til. 

De tre udstillinger rundt i byen samt en større udstilling med navnet ”Naturens Stemme – den nye tid” af Johnny Haugaard i Det gamle Rådhus kan opleves frem til 21. april 2024.

Yderligere oplysninger

Ulrik Wilbek, Borgmester
Tlf. 40 78 88 00 / mail: borgmester@viborg.dk

Helle Sørensen,
Tlf. 27 14 37 48 / mail: hs@vierviborg.dk