Der kan være registreret beskyttet natur på din ejendom. Derfor er der flere ting, du skal være opmærksom på.
Beskyttelsen af naturen og landskabet er hovedsageligt reguleret af Naturbeskyttelsesloven og EU-regulativer som Habitat- og vandrammedirektivet.
Beskyttet natur
Registreringen er tænkt som en vejledning til dig som lodsejer, så du kan vurdere, om dine arealer er omfattet af naturbeskyttelseslovens § 3.
Du har mulighed for at kontakte os tidligt i planlægningsfasen, hvis du har konkrete planer om aktiviteter og projekter.
Arealet af vejledende registreret natur udgør ca. 12 % af Viborg Kommunes samlede areal.
Du kan se den aktuelle registrering på Miljøportalen. Vi opdaterer løbende denne registrering og kvalitetsvurderer naturområderne ud fra besigtigelser i sommerhalvåret.
På Miljøstyrelsens hjemmeside kan du finde mere generel information om, hvordan du må bruge dine beskyttede naturarealer, og hvad der kendetegner de forskellige naturtyper.
Kommunen er den myndighed, du altid skal kontakte, inden du som lodsejer foretager ændringer på beskyttede naturområder.
Husk at spørge os, hvis du er i tvivl, om nogle af dine naturarealer er beskyttede. Du kan ikke være sikker på, at al beskyttet natur er registreret korrekt.
Vi har fire uger til at besvare din forespørgsel, når det handler om konkrete planer eller afgrænsede arealer. Vi anbefaler derfor, at du kontakter os i god tid.
Hvis du vil vide noget om naturpleje, kan du bruge Naturplejeportalen. Her du få inspiration til hvordan du kan gå i gang med naturpleje i dit lokalområde. Det gælder både lodsejere og borgere.
Naturbeskyttelsesloven
Naturbeskyttelseslovens § 3 skal beskytte dyr og planter samt deres levesteder.
Loven regulerer derudover landskabelige værdier, kulturhistoriske værdier og befolkningens adgang til at færdes i naturen
Arealer omfattet af Naturbeskyttelsesloven er bl.a.
- Søer
- Moser
- Heder
- Overdrev
- Enge
- Vandløb