You can use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation. Using this service may place a cookie on your computer.

SØG

Vådområdeprojekt - Rævind Bæk vest for Sparkær

Viborg Kommune har modtaget tilsagn om realisering af et vådområdeprojekt ved Rævind Bæk, og Landbrugsstyrelsen er i gang med jordfordeling.

Der er gennemført en forundersøgelse og udarbejdet en teknisk rapport over vådområdeprojektet i 2018-19.

Forundersøgelsen fra 2018-2019 viser, at der, under visse forudsætninger og forbehold, er en meget positiv holdning blandt hovedparten af lodsejere til gennemførelse af projektet.

I efteråret 2019 har Viborg Kommune søgt staten om midler til realisering af projektet.

Viborg Kommune har fået tilsagn om tilskud fra Staten, og de berørte lodsejere på et møde orienteret om det videre forløb.

Landbrugsstyrelsen er i gang med jordfordeling.

Se mere om status og processen herunder.

Slynget bæk og vådområde

Projektet vil betyde, at Rævind Bæk får et nyt slynget og mere terrænnært forløb.

I den nordlige del af vådområdet etableres ca. 10 slyng på cirka 850 m af vandløbet. Bunden hæves ca. 50 cm. Hævning af bunden vil medvirke til, at der sker oversvømmelser i vådområdet, deraf navnet vådområde.

I den vestlige del af vådområdet sløjfes den del af vandløbet, som nu løber i et betonrør. Derfor skal der laves cirka 1600 m nyt vandløbstracé. Det nye vandløbstracé graves meget terrænært, så der også kan ske oversvømmelser her.

Dræn sløjfes og grøfter lukkes i hele vådområdet. Vandet fra dræn og grøfter vil derfor risle ned over området. Det vil også medføre en øgning af grundvandsstanden i området. Disse tiltag medvirker til at omdanne arealet til et vådområde.

Vådområdet styrker naturen

Projektets anlægsarbejde vil berøre en række beskyttede naturarealer. Projektforslaget er tilpasset, så de sårbare naturområder påvirkes mindst muligt under selve anlægsarbejdet.

Genslyngningen af vandløbet, det nye vandløb og den øgede grundvandsstand i området vil forbedre forholdene for de tilstødende engarealer. Det betyder, at naturtilstanden i området kan forbedres markant.

Vandløbet vil forbedres væsentligt og kan blive gyde- og opvækstområde for ørred. Forholdene for andre fiskearter samt smådyr vil også forbedres.

Da der i projektet skabes et større, sammenhængende naturområde med sø og fugtige arealer, vurderes det, at projektet vil have en forbedrende effekt på områdets funktion som yngle- og rasteområder for sjældne dyrearter i området.

Samlet set vil der med en fortsat pleje af arealerne kunne opnås et sammenhængende naturområde på ca. 125 ha.

Vådområdet reducerer udledning af kvælstof og CO2

Vådområdeprojektet vil kunne medføre en reduktion i kvælstoftilførslen til Hjarbæk Fjord på ca. 11.402 kg N/år for hele projektområdet, hvilket svarer til en arealspecifik reduktion på 91 kg N/ha/år til Hjarbæk Fjord.

Projekt vil også have en positiv klimaeffekt, idet vådområdet vil udlede 1.193,1 tons CO2-ækv./år, hvor den nuværende udledning er 2.195,2 tons CO2-ækv./år. Det vil betyde en reduktion på 54 %.

Se kort herunder og projektmateriale i boksen.

Projektområde

2023

18. oktober 2023. Lodsejermøde afholdt i Stoholm Fritids- og Kulturcenter.
På mødet blev lodsejerne præsenteret for en model for etablering af vådområdeprojektet i kombination med etablering af solceller.

Oplæg fra Reland (pdf)
Oplæg fra Landbrugsstyrelsen (pdf)
Oplæg fra Viborg Kommune (pdf)

2017

Møde for berørte lodsejere. Ved mødet var der oplæg fra Viborg Kommune, Landboforeningen Midtjylland og rådgivningsfirmaet Atkins, som udarbejder den tekniske forundersøgelse. 

Oplæg fra Viborg Kommune (pdf)
Oplæg fra Landboforeningen Midtjylland (pdf)
Oplæg fra Atkins (pdf)

Den Europæiske Landbrugsfond for Udvikling af Landdistrikterne:
Danmark og Europa investerer i landdistrikterne.

Kontakt

Natur og Vand

87 87 55 31
Send en sikker mail Obs: Når du sender en mail til os, vil du blive bedt om at bruge MitID. På den måde bliver mailen sikker, og du kan skrive dine personlige oplysninger som fx dit CPR-nummer